dossier leges
Projectontwikkelaars, beleggers en woningcorporaties worden in veel Nederlandse gemeenten
geconfronteerd met sterk stijgende legestarieven voor een omgevingsvergunning. De hoogte
van de leges staat regelmatig in geen enkele verhouding tot de door de gemeenten verrichte werkzaamheden. Bovendien ontbreekt in veel gemeenten een deugdelijke onderbouwing van de kostendekkendheid van de legestarieven
Kruissubsidiëring
Gemeenten passen tegelijkertijd een vorm van kruissubsidiëring toe. Het betreft zeer forse bijdragen vanuit de leges van omvangrijke (nieuw)bouwprojecten aan activiteiten van geringe omvang, zoals het plaatsen van een dakkapel of een kapvergunning. Dat systeem is volgens de NEPROM, mede als gevolg van de crisis, niet langer houdbaar.
NEPROM en Aedes (vereniging van woningcorporaties) maken zich sterk voor een duurzaam leges-stelsel dat past binnen de kaders van een nieuwe Omgevingswet. Wij hebben bij grote gemeenten, de VNG en de BWTN om aandacht daarvoor gevraagd. Wij vinden het belangrijk dat het leges-stelsel ontwikkelingsgericht is en dat de gebruiker centraal staat. Overigens kunnen op grond van artikel 2.9 lid 2 Wabo aanvullende regels worden gesteld aan de wijze waarop gemeenten de legeskosten dienen te berekenen en onderbouwen.

leges | uitgelicht