Vereniging van Nederlandse Projektontwikkeling Maatschappijen > Opleidingen > masterclass conceptontwikkeling > default
content horend bij menu-item 'opleidingen'

Masterclass Conceptontwikkeling

Werken aan krachtige vastgoed- en gebiedsconcepten
Op 13 september 2018 start de 14e editie van de Masterclass Conceptontwikkeling (MCCO). We gaan aan de slag met actuele opgaven voor vastgoed(her)ontwikkeling -en exploitatie en de eisen die dat stelt aan succesvolle vastgoed -en gebiedsconcepten. Centraal in de MCCO staat de vraag hoe jij als vastgoedprofessional effectief kunt bijdragen aan krachtige, toekomstbestendige concepten. Daarbij zijn kennis en attitude cruciaal. En daar werken we in de MCCO intensief aan. Na afloop kom je beter beslagen ten ijs terug op de werkvloer met nieuwe inzichten, kennis, tools en inspiratie. 

een mix van leren, doen, zien en beleven
De MCCO staat voor een interactief programma met een mix van leren, doen, zien en beleven gedurende drie driedaagse blokken in verschillende steden waarbij een thema centraal staat:

Blok 1 Amsterdam      DNA en toolbox van de conceptontwikkelaar
Blok 2 Eindhoven        Vastgoed- en gebiedsconcepten in de praktijk (vanuit ontwikkelings-, 
exploitatie -en beleggingsperspectief)
Blok 3 Rotterdam        Implementeren en organiseren van conceptmatig ontwikkelen

Tussen de blokken door zijn er een MCCO-Stadslab (Den Bosch) en een MCCO-Atelier (Utrecht).

Deelnemende, ambitieuze professionals van marktpartijen en overheden krijgen tijdens de masterclass handvatten voor succesvolle concepten bij de ontwikkeling en herpositionering van vastgoed en locaties. 


De masterclass is zeer praktijkgericht. We bieden jou handvatten voor jouw persoonlijke ontwikkeling en voor kennisontwikkeling. De lessen van de masterclass kun je binnen jouw werk vasthouden en je krijgt een breed scala aan inzichten, methoden en technieken. Naast inhoudelijke bijdragen van praktijkdocenten zijn er in ieder blok workshops waarin deelnemers zelf aan de slag gaan met nieuwe werkvormen, methoden en technieken. En we gaan op pad. We bezoeken projecten of stadsdelen waar de toegepaste concepten onder de loep worden genomen: soms al gerealiseerd, soms nog in ontwikkeling. 

programma 2018-2019
Ieder jaar wordt het MCCO-programma ververst met nieuwe bijdragen en projecten. Bekijk voor een indruk het programma van MCCO 2017-2018. Het programma voor de nieuwe ronde is volop in ontwikkeling.

waarom deze masterclass?
Of het nu gaat om nieuwbouw of herontwikkeIing, in de projectontwikkeling van vandaag zijn krachtige en passende concepten cruciaal. Hoe kom je tot concepten die passen bij de opgave, de locatie en de tijd? In deze masterclass dagen we toptalenten en ervaren professionals uit hun horizon te verbreden. Zo leer je anders kijken naar de opgaven, maak je kennis met succesvolle projecten van collega’s en word je interactief getraind om een doelgroep of gebied conceptueel te benaderen. Want de steeds complexer wordende ruimtelijke opgaven in ons land vragen om professioneel opdrachtgeverschap en goede concepten. Concepten die onderscheidend zijn en hun waarde behouden.

wat biedt de MCCO en wat levert het je op?

 • Een hoogwaardig leerprogramma over ontwikkeling, implementatie en exploitatie van vastgoed- en gebiedsconcepten voor wonen, werken, winkelen en recreëren;
 • Een frisse blik van professionals van ‘buiten de sector’;
 • We nemen leerzame concepten onder de loep en betrokkenen delen hun ervaringen; 
 • Workshops met methoden en technieken om op creatieve wijze aan de slag te gaan;
 • Handvatten en reflectie op je persoonlijke effectiviteit en attitude als professional;
 • Samenwerken aan een eindcasus om de opgedane inzichten direct toe te passen;
 • Een onderdompeling in concepten; en dat van de vroege ochtend tot de late avond; we slapen, eten en werken erin. De ‘waarom’ en ‘hoe’ vraag staan daarbij altijd centraal;
 • Een waardevolle uitbreiding van je professionele netwerk.

wie zijn de docenten?
Een keur aan praktijkdocenten en gastsprekers levert een bijdrage aan de masterclass. Een groot deel van hen heeft tijdens eerdere edities van de masterclass een bijdrage geleverd, anderen zijn nieuw. Deels zijn ze werkzaam binnen de vastgoedsector en deels juist niet. Van ervaren rotten in het vak tot jonge honden. Aan de editie van 2016-2017 werden bijdragen geleverd door onder meer: Arno Ruigrok (Multi Development), Edward van Dongen (ERA Contour), Rob de Jong (StratAct), Heleen Aarts (Amvest), Hans Erdmann (CE Architecten), Pim van der Ven (Juli Ontwerp en Advies), Alwin Beernink (Park Strijp Beheer), Bas van Schelven (Waterloft), Steven Delva (DELVA Landscape Architects), Wout Kloppenberg (SRC), Eric-Jan de Rooij (Lingotto), Charles Hartman (Schiphol Real Estate), Bert van Breugel (INBO), Jan Nekkers (Future Consult), Evert Verhagen (Creative Cities), Alex Sievers (Beyond Now), Fulco Treffers (Woonbedrijf/12N Stedenbouw), Iggie Dekkers (Eek en Dekkers - Piet Hein Eek Architecture), Mariette van Muijen en Kees van Rossenberg (Tipping Point) en Eibert Draisma (designer, artist, inventor). De MCCO wordt begeleid door hoofddocent Jos Sentel (ThirdPlace) en Paul Splinter (NEPROM).voor wie is de masterclass bedoeld?
Deze masterclass is bedoeld voor ervaren vastgoedprofessionals die betrokken zijn bij (her)ontwikkeling, herpositionering, exploitatie, belegging of beheer van nieuwe en bestaande vastgoed- en gebiedsconcepten. De deelnemers zijn werkzaam bij onder meer ontwikkelaars, bouwers, corporaties, beleggers en overheden.

datum, locatie en kosten

 • 3 driedaagse blokken (donderdagochtend t/m zaterdagochtend) in drie verschillende steden en twee donderdagmiddagen.
 • doorlooptijd van 6 maanden: 20 t/m 22 september 2018 (blok 1), vrijdag 12 oktober 2018 (MCCO Stadslab), 15 t/m 17 november 2018 (blok 2), vrijdag 14 december 2018 (MCCO Atelier), 17 t/m 19 januari 2019 (blok 3). 
 • cursusprijs: € 4.950,-  (excl. BTW) voor NEPROM-leden, € 5.750,- (excl. BTW) voor niet-leden.
 • verblijfkosten: € 1.750,- (excl. BTW) voor de gehele opleiding (voor alle overnachtingen, lunches, diners en andere F&B tijdens de MCCO).
 • locatie: Amsterdam (blok 1), Den Bosch (MCCO Stadslab), Eindhoven (blok 2) en Rotterdam (blok 3)  

aanmelden
Registratie vindt plaats op volgorde van aanmelding. Aanmelden is mogelijk via het aanmeldingsformulier. Verstuur dit formulier via opleidingen@neprom.nl.

Onderdeel van deelname aan de Masterclass Conceptontwikkeling is een kennismakingsgesprek. Doel van dit gesprek is bovenal om een goed beeld van je motivatie te krijgen. Tevens benutten wij de kennismakingsgesprekken om voor de casussen, die onderdeel zijn van deze opleiding, een goede groepsindeling te kunnen maken.

reserveer vrijblijvend een plek
Overweeg je de opleiding te gaan volgen en wil je gegarandeerd zijn van een plek? Neem dan geheel vrijblijvend een optie. Wij reserveren je plek alvast voor je en houden contact met je over het al dan niet definitief maken van de optie. Stuur een mail met je contactgegevens naar opleidingen@neprom.nl o.v.v. 'optie masterclass conceptontwikkeling'.“In de MCCO komt in een fantastische mix theorie en praktijk op het gebied van conceptontwikkeling samen. Een ervaring die eigenlijk elke projectontwikkelaar zou moeten meemaken.”
Xavier Delnoij – Blauwhoed (deelnemer 2014-2015)

“De MCCO was voor mij een unieke ervaring. Mijn beeld op het vak conceptontwikkeling is er door veranderd. Dat komt door het bijzondere programma, met bezoeken aan gerealiseerde concepten en presentaties van praktijkmensen over toekomstscenario’s met trends en marktontwikkelingen. Daardoor is mijn horizon aanzienlijk breder geworden”
René de Wit (Synchroon) – deelnemer 2013-2014Leestip: Strijp Eindhoven: Historie herzien met voorwaartse blik (via gebiedsontwikkeling.nu)

Verdergaan naar hoofdinhoud

Opleidingen

Zoeken
Introductiepagina
NEPROM
Opleidingen
activiteiten
Bewust Nieuwbouw
De Nieuwe Opgave