Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
20 februari 2019
"Ik zou het Handboek cadeau doen aan onze klanten"
Boris van der Gijp, director Commercieel Vastgoed bij Syntrus Achmea REF, boog zich al voor de publicatie van het nieuwe handboek over de inhoud. Hij bemoeide zich met wat er in moest komen te staan en bepaalde mede de toon van het boek.

Het is één van de steentjes die bijdraagt aan een verdere professionalisering van het vak. Het Handboek Projectontwikkeling van de NEPROM is een objectieve bron van informatie voor iedereen die direct of indirect met projectontwikkeling bezig is. Boris van der Gijp, director Commercieel Vastgoed bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance, boog zich al voor de publicatie van het nieuwe handboek over de inhoud. Hij bemoeide zich met wat er in moest komen te staan en bepaalde mede de toon van het boek. Het moest heel nadrukkelijk een handboek worden, een objectieve bron van informatie. In acht hoofdstukken behandelen de auteurs het werkveld in al zijn facetten.

Het nieuwe Handboek Projectontwikkeling vervangt de oude versie uit 2008, die overigens wel was geüpdatet in 2010. Toch was het hard nodig dat er een nieuw naslagwerk zou komen. Het oude boek had op alle fronten aanscherping nodig, volgens Boris van der Gijp. Hij noemt de veranderende regelgeving en de inzichten in het vak die aan verandering onderhevig zijn. Een reeks praktijkvoorbeelden die in een apart hoofdstuk in het boek zijn opgenomen, geven inzicht in de het verloop van ontwikkeltrajecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.

Van toegevoegde waarde
Het handboek is ook van toegevoegde waarde voor beleggers. Vastgoedbeleggers doen veel zaken met ontwikkelaars en krijgen dankzij het handboek meer inzicht in de processen en fases van een project. Het is volgens Boris van der Gijp fijn dat beleggers dit in het handboek kunnen nakijken. Beleggers zijn vaak ook zelf aan het ontwikkelen of schuren ze daar tegenaan, vooral als het gaat om verbouwingen, transformatie en herontwikkeling.

Rol van de belegger
Als het aan de director Commercieel Vastgoed van  Syntrus Achmea Real Estate & Finance had gelegen was er overigens nog meer informatie over de rol van beleggers in het handboek terecht gekomen. Tijdens de Leergang Projectontwikkeling, waar hij optreedt als docent en waar het boek ook gebruikt zal worden, vertelt hij drie uur over de rol van beleggers in vastgoedontwikkeling. “Maar dat zou ook zo maar vijf uur kunnen zijn. Dat lukt makkelijk.”

Cijfertjes en spreadsheets en de liefde voor vastgoed
Op de vraag aan wie hij het boek cadeau zou willen doen, zegt Boris van der Gijp: aan klanten van ons. “Bij de institutionele beleggers voor wie wij werken, zie ik mensen die zich primair laten leiden door data. Anderen gaan graag zelf kijken bij ontwikkeltrajecten. Het leuke van het handboek is dat voor alle investeerders die zich met vastgoed bezig houden interessante elementen terug te vinden zijn. Voor de een meer duidelijkheid over kostenstructuur, voor de andere juist weer relevante informatie over conceptontwikkeling.”

Gemeenten
Het handboek is daarnaast zeker een aanrader voor gemeenteambtenaren die zich met planologie en projectontwikkeling binnen de gemeente bezighouden. En dus ook voor wethouders. Hij zou overigens het liefst zien dat er nog extra modules gaan verschijnen van het handboek. Het is toch vooral een woningbouwboek geworden. “Het is fijn dat het er is. Het geeft inzicht in de kern van het vak. Maar het zou mooi zijn als er sub handboeken zouden komen over bijvoorbeeld commercieel vastgoed over conceptontwikkeling. Dat zou ik zeker toejuichen.”

Interesse om het nieuwe Handboek Projectontwikkeling te bestellen? Kijk dan hier.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/BorisvanderGijp.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/BorisvanderGijp.jpg

Tags