Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
18 december 2018
​‘Handboek Projectontwikkeling bedient iedereen’
Jan van Barneveld is directeur van Alliantie Ontwikkeling, de projectontwikkelaar van woningcorporatie De Alliantie. Hij deed het Handboek Projectontwikkeling cadeau aan alle medewerkers binnen Alliantie Ontwikkeling.

Het boek geeft inzicht in, wat Jan van Barneveld noemt, de drie simpele rollen waar het om draait bij  projectontwikkeling: tekenen, rekenen en bouwen. Daarnaast geeft het nieuwe Handboek Projectontwikkeling van de NEPROM ook een inkijkje in de complexiteit van het vak en de maatschappelijke relevantie.

Er is een apart hoofdstuk gewijd aan samenwerken om aan te geven hoe belangrijk dit is om iets tot stand te kunnen brengen. Zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Ook is er aandacht voor veranderingen die op het vakgebied afkomen door gewijzigde regelgeving en de maatschappij die in beweging is. Jan van Barneveld van De Alliantie Ontwikkeling las mee tijdens de totstandkoming van het nieuwe handboek. Hij is blij met het resultaat. “Het is to the point. Een kwalitatief mooi boek ook.”

Jan van Barneveld is directeur van Alliantie Ontwikkeling, de projectontwikkelaar van woningcorporatie De Alliantie. Hij deed het Handboek Projectontwikkeling cadeau aan alle medewerkers binnen Alliantie Ontwikkeling. Het kan dienst doen als naslagwerk, waarbij de indeling en toegankelijkheid behulpzaam zijn voor dit doel. Het is een soort encyclopedie. Hij vindt ook dat vastgoedprofessionals zich moeten blijven ontwikkelen in hun vakgebied en dat dit boek daar een goede basis voor is. Het bevat daarnaast nuttige informatie voor bijvoorbeeld gemeentes om medewerkers een goed inzicht te geven hoe de wereld van projectontwikkelaars in elkaar zit. “Het bedient iedereen.”

Ook voor studenten
Het boek is ook uitermate relevant voor studenten aan hogescholen en aan universiteiten - die interesse hebben voor het vak projectontwikkeling. Hij noemt het boek niet te moeilijk voor deze doelgroep. De Alliantie Ontwikkeling en collega-bedrijven willen immers vooral high potentials  bereiken. Deze studenten moeten volgens hem door de ingewikkeldheid in het 432 pagina’s tellende boek heen kunnen kijken.

NOVI en andere veranderingen
Het was hard nodig dat er – acht jaar nadat de vorige editie van het handboek van de persen rolde – een nieuwe uitgave kwam, volgens Jan van Barneveld. Het vakgebied verandert voortdurend. Hij noemt als voorbeeld de wet- en regelgeving rond de ruimtelijke ordening die aan verandering onderhevig is op diverse onderdelen. Maar er zijn nog meer veranderingen  in ons werkveld die een rol spelen of gaan spelen. Jan van Barneveld zou er om die reden voor willen pleiten dat er ook een digitale versie komt van het Handboek Projectontwikkeling. Dit om alle wijzigingen die er nog aan zitten te komen te kunnen verwerken. Hij noemt het een Wikipedia-achtige benadering.

De meest interessante hoofdstukken
Welke hoofdstukken van het nieuwe handboek het meest relevant zijn, dat hangt samen met de rol van de lezer en hoe lang hij of zij al in het vak zit. De hoofdstukken over ruimtelijke ordening, over zaken als grondbeleid, omgevingsrecht, milieurecht, duurzaamheid en ook gebieds- en gebouwontwerp en gebouwprestatie en –informatie, spraken Jan van Barneveld het meest aan. Rekenen, zijn eigen vakgebied binnen projectontwikkeling, daar weet hij voldoende van na 33 jaar in het vak.

Praktijkcases
Wat hem verder aansprak in het nieuwe boek, is het feit dat er plek is ingeruimd voor acht praktijkvoorbeelden. In het hoofdstuk De praktijk van projectontwikkeling is onder andere aandacht voor Waalfront in Nijmegen, ZuiderDUIN in Almere en The Edge in Amsterdam. Allemaal projecten met een lange looptijd. Hij vindt het interessant om te zien hoe die projecten zich ontwikkelen. “Misschien later interessant voor een update.”

Advies: geef het aan je medewerkers
Jan van Barneveld deed het nieuwe boek cadeau aan zijn medewerkers en eigenlijk zou hij alle leden van de NEPROM willen adviseren om vanuit educatie van de medewerkers hetzelfde te doen.

Interesse om het Handboek Projectontwikkeling te bestellen? Hier vind je de bestelinformatie. Het Handboek Projectontwikkeling van de NEPROM kost 75 euro.

Ook is het mogelijk om tegen een gereduceerd tarief het NEPROM Handboek Projectontwikkeling én Zo werkt gebiedsontwikkeling van Friso de Zeeuw, tot eind 2017 praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, aan te schaffen. De kosten van deze combinatiedeal bedragen €103,- (excl. BTW)

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/neprom-bestuur/JanvanBarneveld.jpg, https://www.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/neprom-bestuur/JanvanBarneveld.jpg

Tags