Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/arjan-schakenbos.jpg
Nieuws
11 oktober 2012
‘Alles begint bij de starters’
"Het mooie van dit stimuleringspakket is de kracht van de bundeling: niet mitsen en maren over de voorstellen van anderen, maar samen kijken hoe je verder kunt komen," aldus Arjan Schakenbos, CEO Vesteda.
‘Alle initiatieven die genomen worden om de woningmarkt op gang te krijgen waardeer ik. Het mooie van dit stimuleringspakket is de kracht van de bundeling: niet mitsen en maren over de voorstellen van anderen, maar samen kijken hoe je verder kunt komen. Dé actie voor de korte termijn? Morgen doen: starters helpen! Daar begint alles mee. We stellen voor 40 miljoen extra aan startersleningen uit te trekken, drie jaar achter elkaar. Geen bedrag waar je dagelijks van wakker hoeft te liggen, maar waardoor jonge mensen wel net dat extra zetje in de rug krijgen. De banken hebben overigens in dat verband ook een verantwoordelijkheid: kijk uit bijvoorbeeld met het generaliseren van zzp’ers en geef jongeren met een opleiding en werk een hypotheek! Dat is het vliegwiel waarmee de woningmarkt weer gaat draaien en de doorstroming op gang komt.

Op de langere termijn zie ik veel in een combinatie van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met verminderde inkomstenbelasting en het toegroeien naar marktconforme huren – met een genereus vangnet voor hen die dat niet kunnen betalen. Alleen zo krijg je normale marktverhoudingen. Doe dat in dertig jaar en begin al met het aftoppen van de aftrek, bijvoorbeeld op 500.000 euro. Dat is veel beter dan de kabinetsplannen voor 2013 waarin mensen nóg minder kunnen financieren. Juist de starters worden daarvan de dupe: een ongewenste ontwikkeling.’ 

Dit interview is het derde in een serie korte interviews met topmensen uit de bouwbranche, die hun mening geven over het Nationaal Stimuleringspakket voor de Woningmarkt. Zestien partijen uit de bouwsector hebben gezamenlijk dit pakket van stimulerende noodmaatregelen voor de woningmarkt gepresenteerd aan Tweede Kamer, Kabinet en de informateurs in Den Haag.

Ronald Dielwart, directielid Dura Vermeer - ‘Regeerakkoord zet voor komende tijd de lijnen uit’
Peter Langenberg, Directeur Zeeman Vastgoed - ‘Hypotheekrenteaftrek onhoudbaar in Europese context’
Arjan Schakenbos, CEO Vesteda groep - 'Alles begint bij de starters'
Cees van Bemmel, Directievoorzitter van Wijnen Holding -
‘Niet alleen naar Den Haag wijzen’
Geert Hurks, Directeur Hurks Groep - ‘Politici moeten meer denken aan het landsbelang’