Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/omgevingswet.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/omgevingswet.jpg
Nieuws
23 november 2021
Antwoorden op vragen over financiële bijdragen
De NEPROM is erg betrokken bij het onderwerp financiële bijdragen binnen de nieuwe Omgevingswet. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een NEPROM-handreiking over dit onderwerp.

​Demissionair minister Ollongren beantwoordde nadere vragen van de Tweede Kamer over financiële bijdragen. Dat is een nieuw leerstuk binnen de Omgevingswet op basis waarvan gemeenten bovenop het kostenverhaal nog bijdragen t.b.v. andere voorzieningen buiten het plangebied (bijvoorbeeld een park, saneren van kassen, etc.) bij ontwikkelaars kunnen verhalen.

De minister benadrukt het belang van een redelijke toepassing door gemeenten van de regeling, schrijft over de afbakening/grenzen van dit onderwerp en betrekt NEPROM en VNG te zijner tijd bij de evaluatie. De antwoorden helpen projectontwikkelaars in gesprekken met gemeenten over de toepassing.

Aan een NEPROM-handreiking over dit onderwerp wordt hard gewerkt door de schrijvers (Arjan Bregman/IBR en Rick Meijer/Stadkwadraat) en een aantal leden. De afronding nadert en de lancering van de publicatie staat gepland in het eerste kwartaal van 2022.