Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/BENG-logo-website286x190.jpg
Nieuws
24 mei 2020
Het ‘BIG BENG’ overzicht: de belangrijkste informatie op een rijtje
Voor de deelnemers aan het ThuisCongres ‘BENG! ZO DOE JE DAT’ hebben we de belangrijkste (online beschikbare) informatie over BENG en woningbouw op een rijtje gezet.

De EU heeft bepaald dat vanaf eind 2020 alle nieuwe gebouwen bij oplevering bijna-energieneutraal moeten zijn. Voor Nederland betekent dit dat de BENG-eisen van toepassing zijn op bouwaanvragen voor alle nieuwe gebouwen die vanaf 1 januari 2021 worden ingediend.

Het ministerie van BZK heeft in de afgelopen jaren in nauwe samenwerking met de sector gewerkt aan de nieuwe eisen en de nieuwe berekeningsmethode voor de energieprestatie. In juli 2015 werd de eerste versie van de BENG-eisen bekend gemaakt, en in december 2019 werden de definitieve eisen gepubliceerd in het Staatsblad.

Voor de deelnemers aan het ThuisCongres ‘BENG! ZO DOE JE DAT’ hebben we de belangrijkste (online beschikbare) informatie over BENG en woningbouw op een rijtje gezet.

Publicaties
•De brochure ‘Woningbouw volgens BENG – regelgeving en aandachtspunten voor (bijna) energieneutraal bouwen’ is een must have voor iedereen die werkzaam is in de woningbouw. Deze versie is van november 2019. Na de zomer mag een versie met geactualiseerde uitkomsten worden verwacht.
•De factsheet ‘Eisen aan temperatuuroverschrijding in nieuwe woningen’ bevat meer informatie over de temperatuuroverschrijdingseis (TOjuli) en het aanpakken van oververhitting binnen het BENG-stelsel (september 2019).
•Het rapport BENG voorbeeldconcepten woningbouw van RVO bevat doorrekeningen van zes gebouwtypen (oktober 2019).
•De factsheet ‘Warmtenetten in BENG’ gaat in op BENG 2 en BENG 3 bij externe warmtelevering (juni 2019).

FAQ’s
Hoe ziet BENG eruit? Wat betekent dit voor uw nieuwbouwwoningproject? Bekijk in ieder geval de Veelgestelde vragen Energieprestatie BENG van RVO.nl en de FAQ’s van bureau Nieman RI.

NTA 8800
BENG moet berekend worden met een nieuwe berekeningsmethode, die is gebaseerd op Europese afspraken. De nieuwe berekeningsmethode NTA 8800 gaat de NEN 7120 vervangen.

Rekensoftware
Er komen vóór 1 juli diverse definitieve rekensoftwarepakketten voor BENG beschikbaar. De bètaversie van het softwarepakket van VABI is al uit. De bètaversie van de NTA8800 van UNIEC 3 komt eind mei voor iedereen beschikbaar.

Aanvullende informatie
•De BENG-pagina van RVO bevat onder andere het rapport BENG voorbeeldconcepten woningbouw.
•De BENG-pagina van Bouwend Nederland bevat veel links naar aanvullende informatie.
Dit overzichtsartikel van Bureau Nieman RI, geschreven door Theo Haytink en André Kruithof, beschrijft alle belangrijke wijzigingen die per 1 januari 2021 ingaan.

Utiliteitsbouw
Bij RVO vindt u meer informatie over BENG en utiliteitsbouw, en uitleg over wat precies overheidsgebouwen zijn.

Presentaties Harm Valk (Nieman RI)
Kijk op de website van Lente-akkoord voor de presentaties van Harm Valk.