Skip Navigation LinksArtikel

DVDP-Nieuws
10 april 2019
Identiteit van de stad

​Breda beschrijft haar kracht en identiteit in het Verhaal van Breda. Onder de noemer 'Breda, brengt het samen' treedt de stad de toekomst tegemoet.  Het samenbrengen en verbinden gebeurt op drie vlakken:

  • als belangrijk knooppunt in Noordwest Europa verbindt Breda mensen in een steeds grotere omgeving, nationaal en internationaal;
  • op kwaliteit:  wonen en werken in een groene en historische omgeving met goede stedelijke faciliteiten en oog voor duurzaamheid; Breda, stad in een groen park
  • met elkaar: samenwerken en ontmoeten
In Breda staat een aantal grote binnenstedelijke ontwikkelingen op stapel of is al in gang gezet. In die gebiedsontwikkelingen is de identiteit van Breda praktisch vertaald​:
  • De internationale verbindingen krijgen vorm in het stadsdeel 'Via Breda'; de Bredase spoorzone rond het nieuwe station. Het Havenkwartier-Corbionterrein maakt onderdeel uit van Via Breda. De transformatie van 60 ha industrieterrein in het Havenkwartier heeft betekenis op landelijke en Europese schaal.
  • De Gasthuisvelden, een voormalig afgesloten kazerneterrein, geven we terug aan de stad. Samenwerken en ontmoeten krijgen hier een belangrijke plek. Dit door de herontwikkeling van de oude rechtbank, het voormalige belastingkantoor, vastgoed van particuliere eigenaren.
  • Als een kralensnoer loopt de rivier de  Mark vanuit België, over de Gasthuisvelden, door het historische centrum van Breda, langs Via Breda en stroomt daar aan de noordkant de stad weer uit. De stadsrivier Nieuwe Mark ontwikkelt zich tot een grootschalig binnenstedelijk groen- en waterlandschap dat de verstedelijking in de spoorzone klimaatbestendig en de leefomgeving gezond maakt. De identiteit van de historische binnenstad wordt versterkt.
https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/dvdp/bred.jpg, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/dvdp/bred.jpg