Skip Navigation LinksArtikel

DVDP-Nieuws
20 februari 2020
Ontwikkelen en bouwen kan en moet 20% goedkoper en 50% sneller

Goedkoper en sneller ontwikkelen en bouwen moet. Naast een stapeling van extra eisen hebben we ook zelf als bedrijf en bedrijven het ontwikkelen en bouwen veel te complex en te duur gemaakt. En daarom kiezen we er bewust of onbewust voor om 50% van de woningzoekenden in Nederland geen passende woning meer aan te bieden. Dat is natuurlijk bizar uit economisch belang en dramatisch voor mensen die een betaalbare woning zoeken.  

 
Goedkoper en sneller woningen maken
Bouwondernemingen werken hard aan innovaties om goedkoper en sneller te bouwen en daar worden zeker successen in geboekt . Maar niet alleen het bouwen moet 20% goedkoper en 50% sneller, de woning moeten we 20% goedkoper (van 250 k exclusief grond naar 200 k exclusief grond) en 50% sneller naar de consument brengen (van 6 jaar ontwikkelen en bouwen naar 3 jaar). Alleen door goedkoper en sneller woningen te maken lossen we ons probleem van te weinig betaalbare woningen op.

Innovatie en verandering nodig
Om dit te bereiken is in de hele keten van verwerven van de locatie tot oplevering van de woning veel innovatie en verandering nodig, dat is iedereen wel duidelijk en daar wordt al heel lang en veel over gepraat. Maar echt doen, dat is wat anders. VORM, een gerespecteerde ontwikkelaar en bouwer die in de afgelopen 10 jaar de omzet zag groeien van 150 naar bijna 450 miljoen euro en elk jaar tussen de 1.500 en 2.500 woningen maakt, bindt de kat de bel aan. “Want als we niets doen, dan bestaan bouwers en ontwikkelaars in 2050 niet meer. De consument blijft niet toestaan dat we zoveel geld vermorsen en zo inefficiënt werken.”, aldus Hans Meurs.  

Standaardisering middels parametrisch ontwerpen
De filosofie van VORM is dat we moeten stoppen om voor elke woning een volledig uniek ontwerp te maken en daar de vervaardiging van de componenten op maat (90% ook uniek)  op af te stemmen. We moeten unieke gebouwen op basis van standaarden en standaardcomponenten ontwerpen en produceren. We moeten weg van meer dan 100 verschillende toeleveranciers en 20 adviseurs per project. Door te werken op basis van een beperkte set standaardcomponenten die van vaste leveranciers betrokken worden, kunnen we snel naar een betaalbaar en maakbaar uniek topontwerp. Met als gevolg een zeer kort ontwikkeltraject en een eenvoudige snelle engineering bij leveranciers en specialisten en vooral montage op de bouwplaats. Daar is een kleiner aantal hoog opgeleid bouwplaats personeel voor nodig, die zijn er helaas ook steeds minder. Geavanceerde ontwerp- en planningssoftware (parametrisch ontwerpen op basis van data van leveranciers met een datingtool) zorgt er voor dat ontwerpen, engineering, bouwbesluitberekeningen, bouwkostenbepaling en alles daarom heen 80% gemakkelijker en sneller gaat. Met het doel dat de toeleveranciers een volledige bezettingsgraad hebben, dat alles just-in-time op de bouwplaats wordt aangeleverd, zoveel mogelijk voorgefabriceerd en gemonteerd, en dat het beheer optimaal plaats kan vinden. Dat betekent 70% minder installateurs, metselaars, stukadoors, timmermannen en fixers op de bouwplaats. Scheelt meteen een hoop files en CO2 uitstoot. 

Stoppen met bestaande werkwijzen en gewoonten
Samen met partners en een jong softwarehuis (OMRT) werkt VORM aan een systematiek die op termijn tot een super voorspelbare en perfecte ontwikkel- en bouwstroom van 15.000 appartementen per jaar leidt, waar verschillende makers van betaalbare woningen in kunnen participeren. VORM wil zelf vanaf 2025 elk jaar 5.000 betaalbare appartementen maken. Een eerste stap heeft VORM samen met Giesbers in 2018 gezet met HOMEBLOCKS, een fabriek voor badkamers en technische ruimten, waar inmiddels ook sinds begin dit jaar TBI in participeert en die binnenkort 450  HOMEBLOCKS  in een complex in Delft naar binnen gaat schuiven. Dat is niet meer dan een eerste stap. De ambities van VORM gaan veel verder. Vanuit de bestaande organisatie is het ook bij VORM moeilijk om te stoppen met bestaande werkwijzen en gewoonten. Daarom heeft VORM in mei 2019 VORM 2050 opgericht, een nieuw VORM bedrijf met nieuwe medewerkers gericht op betaalbaar wonen, ze hoeven niet te veranderen, ze beginnen gewoon opnieuw en nemen alleen bestaande ervaringen en gewoonten mee als dat de betaalbaarheid van wonen vergroot. 

100.000 woningen per jaar: Doe je mee? 
Wanneer we op deze manier ontwikkelen en bouwen kunnen we makkelijk 100.000 woningen (waarvan 70% betaalbaar) per jaar leveren aan alle woningzoekenden. Het is dan wel belangrijk dat overheden daarop inspelen. Het gaat dan niet meer om het tenderen van een enkele locatie, maar om het tenderen van een stroom van locaties met betaalbaarheid, duurzaamheid en snelheid van opleveren als doel. De vergunningverlening kan door de aangeleverde exacte data in 1 dag getoetst worden in plaats van 6 of 12 weken.  Tijdens deze sessie licht Hans Meurs de nieuwe manier van werken toe en nodigt hij deelnemers uit om mee te denken en te spreken over hoe deze aanpak succesvol ingevoerd kan worden. De aanpak staat nog in de kinderschoenen en de kans van slagen neemt toe als we dit samen doen. Ga het gesprek aan en werk mee aan 20% goedkoper en 50% sneller!

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/dvdp/20procgoedkoper.jpg