Skip Navigation LinksArtikel

DVDP-Nieuws
26 februari 2020
HAUT: het hoogste hybride houten woongebouw van Nederland

​Bouwen in hout is in korte tijd in het brandpunt van de belangstelling komen te staan. Op heel veel plaatsen worden projecten in hout gerealiseerd, waarbij er een wedloop in de hoogte lijkt plaats te vinden. De NEPROM wil samen met andere partijen draagvlak genereren om een grootschalig, langjarig programma ‘Bouwen in hout’ van de grond te krijgen. Het programma moet met inzet van de gehele keten er toe leiden dat we in een periode van 10 tot 15 jaar op veel grotere schaal hout gaan toepassen in de bouw nu gebruikelijk is. Daarvoor is het noodzakelijk dat bouwondernemingen, toeleveranciers. opdrachtgevers, overheden, ontwerpers, woningcorporaties, beleggers en gebruikers van woningen intensief betrokken worden. In deze sessie verkennen we een dergelijk programma aan de hand van een concreet bouwproject in hout.


HAUT wordt het nieuwe icoon aan de Amstel. Het 73 meter hoge gebouw is straks de hoogste hybride houten woontoren van Nederland. Uniek in architectuur en uitzonderlijk in duurzaamheid. Bovendien kleinschalig van opzet. Elke verdieping telt maximaal drie woningen. Zo combineert HAUT een duurzaam ontwerp met ongekend wooncomfort.
HAUT is een baanbrekend project, dat met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels laat zien dat het bouwen met hout de toekomst heeft. Eerder won het ontwerp voor HAUT al de International BREEAM Award 2018. Naar een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Team V krijgt HAUT een vernieuwend houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels: HAUT is een prototype voor innovatief en duurzaam bouwen. HAUT heeft 52 luxe appartementen op een prachtige locatie mét een bijzonder uitzicht. Om de ambitieuze duurzaamheidsambities te waarborgen werken Lingotto en Team V samen met experts van Arup om zo alle mogelijkheden van hout als innovatief bouwmateriaal te benutten.

Hoofdaannemer van HAUT is TBI-onderneming J.P. van Eesteren, die al eerder ervaring opdeed met bouwen in hout bij de realisatie van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg. Dat gebouw is remontabel gebouwd, waarbij het aan het einde van de levensduur kan het worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. De initiatiefnemers verwachten binnenkort de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering BREEAM Outstanding voor het gebouw toegekend te krijgen. Het gebouw bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een unieke duurzaam houten hoofddraagconstructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel. 

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/dvdp/haut.jpg