Skip Navigation LinksArtikel

DVDP-Nieuws
1 juni 2022
DVDP-verslag: Betaalbaar Wonen en Betaalbaar Bouwen

Dag van de Projectontwikkeling 2022, sessie 23
Fabrieksmatig en digitaal: zekerheid voor bouwer, opdrachtgever en consument

SWK zorgt met haar waarborgcertificaten al meer dan 40 jaar voor zekerheid bij bouwer, opdrachtgever en gebruiker. Maar de bouw verandert. En snel ook. Digitalisering, fabrieksmatig bouwen en conceptbouw rukken op. Dit stelt nieuwe eisen aan de afspraken tussen SWK en haar zakelijke deelnemers. Tijdens een sessie onder leiding van SWK-directeur Eric Polman lieten VORM, TBI WOONlab (TBI WOONlab is een samenwerking tussen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep) en Fijn Wonen zien dat de nieuwe manier van bouwen betaalbaar is voor de consument, nu al veel kostenreductie oplevert, en voor versnelling zorgt. In dialoog met SWK vinden de deelnemers oplossingen voor de nieuwe situaties die dit oplevert op het vlak van garanties.

Met haar "BeterBASIShuis (huursegment) en LekkerEIGENhuis (koopsegment)" concept duikt TBI WOONlab volgens technisch innovatiemanager Dick van Ginkel onder de MPG = 0,5 met toepassing van het Groene Casco van Voorbij Prefab. Zonder concessies aan vormgeving en woongemak.

De productie van het concept is volledig gedigitaliseerd & en in grote mate geïndustrialiseerd en de casco's wordt file-to-factory geproduceerd. Opdrachtgevers en ontwikkelaars kunnen via de online woonplanner hun woning samenstellen qua look, indeling, extra opties en energieconcept, om daarna met één druk op de knop een offerte te ontvangen. Ook met hun duurzame woonprodukten HOUTbaar HUIS en HOUTbaar LOFT zijn de mogelijkheden eindeloos, deze producten zullen binnen afzienbare tijd aan de woonplanner worden toegepast. En dan komt er nog een stapelbare versie van het houten concept. Een mooi voorbeeld hoe duurzaamheid en fabrieksmatig en conceptueel bouwen hand in hand gaan.

Een soortgelijke aanpak kent Fijn Wonen. Terwijl TBI hun woonconcept Open Source samenstelt uit beschikbare producten en materialen van verschillende fabrikanten, houdt Fijn Wonen alles in eigen hand in haar fabriek. Ook hier heeft de consument het voor het zeggen. Van het metselverband en de keuze voor de baksteen aan toe. Wat online wordt ingevoerd, gaat file-to-factory naar de fabriek, waar het door robots wordt uitgevoerd. Fijn Wonen-directeur Menso Oosting stelt dat in de fabriek 50 mensen het werk doen dat voorheen door 1400 mensen werd gedaan.

Oosting laat aan de hand van hun project Parkwijk in Lelystad zien, hoe deze nieuwe bouwwijze werd opgepakt door SWK. Na de start verkoop op 18 november, konden toekomstige bewoners via een online platform hun woning samenstellen. Toen dat proces was afgerond, werd op 16 februari een digitale planmelding naar SWK gestuurd. Op 21 maart volgde de acceptatie door SWK,  waarna de koopcontracten in mei definitief gemaakt konden worden. En lijkt dit al snel: Polman en Oosting stellen beide dat de planacceptatie voortaan binnen enkele dagen kan plaatsvinden. Een eerste traject met een geïndustrialiseerd woonconcept zal altijd iets langer duren, aldus Polman, omdat moet worden vastgesteld dat de beloofde kwaliteit gerealiseerd wordt. Zodra dat is gebeurd, is het in theorie mogelijk om een plan in één dag te accepteren.

Hiermee is de kou uit de lucht: door aangepaste termijn regelingen, digitalisering en snellere planacceptatie volgt SWK de ontwikkelingen van de markt op de voet. Met blijvend gewaarborgde zekerheid voor consument en opdrachtgever. De korte lijnen met de deelnemers zorgen ervoor dat ook in de toekomst SWK garant kan staan voor nieuwbouwwoningen.

Ook de ontwikkelingen die vervolgens door Hans Meurs van VORM worden geschetst, en die op het vlak van digitalisering nog een flink stuk verdergaan dan wat bouwers en ontwikkelaars gewend zijn, zullen ongetwijfeld opgevangen worden door SWK. Want de ambities die Meurs heeft op het vlak van digitalisering zijn niet mals. Wat te denken van een 80-90 procent sneller ontwerpproces? Of 25 procent reductie van de CO2-footprint? En niet onbelangrijk: alleen door te digitaliseren, zo stelt Meurs, kan een kostenbesparing van 25% in het ontwerpproces. Dat zet zoden aan de dijk in een markt waar de materiaalkosten de pan uit rijzen.

Om dit doel te bereiken werkt VORM sinds enige tijd samen met OMRT. Door allerlei data te koppelen aan de voorkant van het proces, kunnen beslissingen die normaliter maanden duren, nu binnen een paar dagen genomen worden, waarbij altijd uitgegaan kan worden van het meest optimale scenario.

Zou het mogelijk zijn om ook SWK op te nemen in dit digitaliseringsproces? Zodat vanaf het begin al kan worden gemonitord op kwaliteit en zekerheid? Een interessante gedachte. Eén ding is zeker: business as usual is in de bouwsector verleden tijd. De doorgaans traditionele bouwsector staat voor grote veranderingen, en SWK verandert mee.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/DVDP%202022/betaalbaar%20wonen%20en%20bouwen.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/DVDP%202022/betaalbaar%20wonen%20en%20bouwen.jpg