Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
24 mei 2013
Energienotanulwoning komt eraan
Het woord 'energienotanulwoning' ligt bepaald niet gemakkelijk in de mond. Maar het idee erachter is zo eenvoudig, dat het aan iedere consument valt uit te leggen.
Het woord 'energienotanulwoning' ligt bepaald niet gemakkelijk in de mond. Maar het idee erachter is zo eenvoudig, dat het aan iedere consument valt uit te leggen.

Tijdens de Dag van de Projectontwikkeling presenteerden Pieter Hameetman (directeur Duurzaamheid Koninklijke BAM Groep) en Rik Hulsman (manager Markt en Innovatie VolkerWessels Vastgoed bv) in één van de parallelsessies inleidingen over energienotanul-woningen en, op grotere schaal, over energieneutrale gebiedsontwikkeling. Het zijn onderwerpen die snel aan momentum lijken te winnen. 

Zo werd vorige week bekendgemaakt dat Portaal de eerste zestien energienotanulwoningen van Nederland gaat bouwen. Op 23 mei liet Cobouw vastgoedontwikkelaar Onno Dwars al uitgebreid aan het woord over de energienotanulwoning. Dwars zegt in dit interview dat de terugverdientijd op de investering in een energienotanulwoning zo'n 6 tot 8 jaar bedraagt. Door de continue innovatie die in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden vormen de meerkosten inmiddels nauwelijks nog een drempel. En binnen afzienbare tijd zal de investering zelfs "ongeveer gelijk zijn aan een dakkapelletje" aldus Dwars.

Energienotanul-sessie tijdens Dag van de Projectontwikkeling
Dwars' collega Rik Hulsman onderbouwde deze verwachtingen tijdens de Dag van de Projectontwikkeling. In de parallelsessie De energienota-nulwoning: basisrecht of fata morgana? kwam Hulsman met prikkelende cijfers uit de praktijk van het concept PlusWonen van VolkerWessels, dat de basis vormde voor het nog verder geoptimaliseerde energienotanul-concept van VolkerWessels. De conclusie volgens Hulsman: de consument kan dit jaar nog een aantrekkelijk geprijsde energienotanulwoning betrekken.   
    
Energieneutrale gebiedsontwikkeling
Vervolgens werd het stokje overgenomen door Pieter Hameetman, die voor zijn verhaal uitging van een andere schaalgrootte. Aan de hand van cijfers uit een breed consumentenonderzoek (zie ook de website Ezie) en de casus Vliegveld Valkenburg werd een haalbaar perspectief geschetst voor energieneutrale gebiedsontwikkeling. Hameetman was tevens goed voor een paar pittige uitspraken, zoals "Stadswarmte is passé, de toekomst voor huishoudelijk energieverbruik is ‘all electric’".

De belangrijkste conclusies: het gaat niet om epc of BREEAM, nieuwe duurzame ontwikkelingen komen alleen van de grond met de portemonnee van de klant als uitgangspunt. Door te kiezen voor energienotanul kan er in principe per klant gefinancierd worden. Omdat er nu eenmaal verschillende typen consumenten en verschillende typen huishoudens zijn, die allemaal hun eigen energiegebruik en hun eigen energierekening kennen, moet er een zekere mate van flexibiliteit geboden worden, anders wordt de consument alsnog geconfronteerd met een teleurstellend hoge energierekening.

Zie ook 
'‘All electric’ is de toekomst voor energieverbruik' Cobouw 24.05.13
Website ‘Ezie’ wil consument energiezuinig maken Cobouw 24.05.13
‘Energienotanulwoning gaat voor opschudding zorgen’ Cobouw 24.05.13 
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid/pluswonen.jpg

Tags