Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
20 juni 2013
Transformatiekracht bij Concept Circle
Op 18 juni vond de tweede bijeenkomst van de Concept Circle plaats bij Baut in het voormalig Parool-gebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam. Een kort verslag.

Op 18 juni vond de tweede bijeenkomst van de Concept Circle plaats bij Baut in het voormalig Parool-gebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam. Waar we tijdens de eerste Concept Circle op 18 maart op zoek gingen naar innovatiekracht was het thema op 18 juni ‘Op zoek naar transformatiekracht’, een belangrijke opgave waar gemeenten, ontwikkelaars, eigenaren en beleggers de komende jaren voor staan.

Bezoek aan De Studio (voormalig GAK-kantoor)
Voorafgaand aan de bijeenkomst bij Baut brachten zo’n 20 deelnemers een bezoek aan De Studio, het voormalige kantoorgebouw van het GAK in Amsterdam-West, waar we werden rondgeleid door AM-directeur Ronald Huikeshoven. Het imposante kantoorgebouw wordt door ontwikkelaar AM en corporatie Stadgenoot momenteel succesvol getransformeerd tot wooncomplex met koop- en huurappartementen voor starters en studenten. Het project was dit jaar dan ook genomineerd voor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling.



Amsterdamse transformaties onder de loep
Ruim 40 deelnemers troffen elkaar vervolgens voor de netwerkbijeenkomst bij Baut, bij uitstek een voorbeeld van een plek die succesvol is getransformeerd. In het voormalige kantoor van Het Parool huist sinds enige tijd het tijdelijke restaurant Baut, snel uitgegroeid tot een ware ‘hotspot’ en door culinair journalist Johannes van Dam beoordeeld met een 10-min.

Job Keja, één van de drijvende krachten achter het concept van Baut en deskundig op het gebied van vastgoedgerelateerde conceptontwikkeling verzorgde de aftrap met een aanstekelijk filmpje over ‘hotspot’ Baut. Na een inspirerend verhaal van Job Keja over zijn visie op placemaking en de aanpak bij Baut lichtte Sjaak van Berkel (AM) de ontwikkeling van De Studio toe. Tot slot hield Martijn Bakker (Lingotto) een inleiding over World of Food, een concept dat Lingotto heeft geprojecteerd op een leegstaande parkeergarage in Amsterdam Zuid-Oost. Hier verrijst een overdekte, multiculturele ontmoetingsplek met een groot en divers aanbod van eten en drinken in marktachtige kraampjes en restaurants.
 
Na de inleidingen van de drie cases namen gingen de deelnemers met de gastsprekers in gesprek en namen ze de concepten verder onder de loep. Sjaak van Berkel werd in deze groepsgesprekken bijgestaan door Amina El Mhassani van Stadsdeel West die de actieve rol en het belang van de gemeente bij de transformatie van De Studio belichtte. Martijn Bakker kreeg in de gesprekken versterking van zijn Lingotto-collega Frank Veen die ook nauw betrokken is bij World of Food.

In steeds wisselende groepssamenstellingen gingen de deelnemers op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe ontwikkel je kansrijke en krachtige concepten voor transformatieopgaven? Hoe vind je en betrek je (potentiële) nieuwe gebruikers? Hoe kom je tot succesvolle placemaking en tijdelijk ruimtegebruik? En wat zijn de sleutels voor effectieve samenwerking tussen marktpartijen en gemeenten bij transformaties, die veelal functieveranderingen met zich meebrengen waarvoor bestemmingswijzigingen vereist zijn?

Bij de afsluiting gaf Job Keja aan dat hij het meest opvallend vond dat vragen en gesprekken met de deelnemers vooral gingen over ondernemerschap en veel minder over vastgoed zoals hij had verwacht. Een treffende afsluiting van een waardevolle Concept Circle waar veel werd gesproken over gebruikers en de impuls die transformaties van plekken en gebouwen kunnen geven aan de stad.

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en - hoe kan het ook anders - een paar smakelijke hapjes uit de keuken van Baut.

Wil je op de hoogte blijven van activiteiten van de NEPROM Concept Circle of heb je suggesties? Stuur dan een e-mail aan Renske Wiese.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/concept-circle2.jpg

Tags