Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
6 december 2013
“Het draait om plekken met beleving”
Zo’n 40 vastgoedprofessionals bezochten op 3 december de derde NEPROM Concept Circle-bijeenkomst. Decor was het getransformeerde New Babylon in Den Haag.
Zo’n 40 vastgoedprofessionals bezochten op 3 december de derde NEPROM Concept Circle-bijeenkomst. Decor was het getransformeerde New Babylon in Den Haag.

Waar we tijdens de eerste twee Concept Circle bijeenkomsten op zoek gingen naar ‘innovatiekracht’ en ‘transformatiekracht’ was het thema nu ‘Op zoek naar belevingskracht’. De deelnemers gingen in gesprek met boeiende gastsprekers en ervaringsdeskundigen van Stage Entertainment – Joop van den Ende Theaterproducties, New Babylon en de gemeente Den Haag. “Alles draait om het maken van plekken met sfeer en beleving, dat is de opgave die vastgoedprofessionals altijd als uitgangspunt moeten nemen”, merkte een deelnemer na afloop op.

Aangename plekken steeds belangrijker
Het succes van locatieontwikkelingen hangt meer en meer af van de aantrekkelijkheid van gebieden. Of het nu gaat om wonen, werken, winkelen of recreëren, het gaat om plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in een aantrekkelijke omgeving. ‘Plekkenprofessional’ Jos Sentel trapte af met een inleiding over het belang van prachtige en krachtige plekken. Zeker nu contacten steeds vaker online en via sociale media plaatsvinden blijft de behoefte naar fysieke ontmoetingsplekken groot. Wel worden aan deze plekken andere eisen gesteld dan voorheen. Het gebruik van deze ruimtes verandert, waarbij beleving een steeds belangrijkere rol speelt.

Sfeergebieden in Haagse binnenstad
Voor vastgoed- en locatieontwikkelaars is het de uitdaging om invulling te geven aan beleving als belangrijke waarde voor gebruikers. Waar is de gebruiker naar op zoek en hoe kunnen we gebruikers verrassen? Rick Zijderveld liet zien hoe de gemeente Den Haag dit faciliteert met het definiëren van verschillende ‘sfeergebieden’ in de Haagse binnenstad. Als retaildeskundige houdt hij zich al ruim 10 jaar bezig met het aantrekkelijk maken van Haagse winkelgebieden.

In zijn presentatie, maar vooral ook tijdens de rondwandeling voorafgaand aan de bijeenkomst, liet hij zien dat de Haagse binnenstad verschillende winkelgebieden kent die weliswaar op elkaar aansluiten maar ook hun eigen karakter hebben. Bovendien worden er met projecten als de nieuwe Haagse Passage en Amadeus nieuwe impulsen gegeven aan de Haagse binnenstad. Tijdens de wandeling werden verschillende plekken aangedaan waar we de verschillende sfeergebieden konden onderscheiden, zoals in het Pleinkwartier en het Hofkwartier. Ook ontmoetten we onderweg een aantal ondernemers. Meest in het oog springend was Lola bikes & coffee aan het chique Noordeinde, een hippe koffiezaak in een fietsenwinkel – en werkplaats.

De kracht van live-entertainment
Tijdens de Concept Circle verruimen we onze blik met behulp van gasten uit andere sectoren. Ditmaal was het de beurt aan Stage Entertainment – Joop van den Ende Theaterproducties. Met musicalproducties wereldwijd en met theaters in talloze steden is het creëren van beleving hun ‘core business’. Maarten van Nispen, al jarenlang woordvoerder van Joop van den Ende, gaf een kijkje achter de schermen van het bedrijf. Hij liet zien op welke manier zij avond aan avond theaters vol moeten zien te krijgen om elke dag live-entertainment op hoog niveau te kunnen leveren aan de gasten. Want ondanks de enorm toegenomen entertainment mogelijkheden, zeker ook via internet en gaming, blijft ‘live-entertainment’ onderscheidend en een unieke ervaring waar mensen naar op zoek blijven, zo is de overtuiging van het bedrijf.

“Daarbij sluiten we zeker onze ogen niet voor andere media maar leggen juist verbindingen. We zijn zeer actief op social media, laten de beleving van voorstellingen al starten op internet en we sluiten aan op TV-formats, zoals De Wereld Draait Door”, aldus van Nispen. Dat gastvrijheid en de aandacht voor de gast cruciaal is benadrukte Kassandra Dommisse-Reebergen, directeur van de theaters van Stage in Nederland, waaronder het Scheveningse Circustheater. Zij gaf aan dat alles tip top in orde moet zijn om iedere gast een speciale ervaring te leveren. “Daar is iedereen in ons bedrijf van doordrongen. Natuurlijk gaat er wel eens iets niet goed maar ook dan proberen we snel en op een persoonlijke manier te reageren naar die klant”, aldus Dommisse-Reebergen.

Dutch Design creëert sfeer in New Babylon
Na de inleidingen praatten de deelnemers vervolgens in kleinere groepen en in een informele setting verder met de gastsprekers van Stage Entertainment en de gemeente Den Haag. Ondertussen ging Miranda Ter Horst Lantink (ML Design) met de deelnemers groepsgewijs op pad door New Babylon. Als manager design leidde zij hen rond door het herontwikkelde woon-, werk -en winkel complex en liet zien hoe zij met het plaatsen van Dutch Design beleving creëert in de gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes van het complex. Treffend voorbeeld was een door een 3-d printer gefabriceerde vaas. Een ander hoogtepunten was het penthouse in de woontoren met het formidabele uitzicht over Den Haag waar de avond inmiddels was gevallen. Over beleving gesproken...

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/lola.jpg

Tags