Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
15 januari 2014
Duurzaam hout in de praktijk - Deel 3
Dit interview met Michiel Schaap (De Alliantie) is het derde in een serie van vier over de praktische toepassing van duurzaam geproduceerd hout.

De NEPROM streeft naar toepassing van duurzaam geproduceerd hout in alle bouwprojecten. Dit moet in 2015 resulteren in (bijna) 100% duurzaam hout in 80% van de bouwprojecten van NEPROM-leden. Hoe staat het eind 2013 met deze ambitie? Hoe borgen en monitoren de koplopers dat er ook daadwerkelijk duurzaam hout in de alledaagse praktijk van de bouw wordt toegepast? En wat kunt u leren van hun ervaringen? De komende weken leest u erover in een serie van vier interviews met direct betrokkenen.

3. De Alliantie – Michiel Schaap, ontwikkelmanager

Ten opzichte van de allereerste stappen in 2009 zijn we een flink eind gevorderd, zegt Michiel Schaap van De Alliantie. “In het begin hadden we geen flauw idee of er daadwerkelijk duurzaam hout werd toegepast, nu is dat helder.”

De derde corporatie van Nederland (60 duizend wooneenheden in het Gooi, Almere, Amersfoort en Amsterdam) is vooral actief in sociale huursector. De Alliantie heeft recent teksten over gebruik van duurzaam hout opgenomen in het Programma van Eisen en standaardbestek. “Wat betreft de definitie van duurzaam hout volgen we het Ministerie, dus we staan zowel FSC-hout als PEFC-hout toe. Als het Ministerie eventueel Maleisisch hout (MTCS) toestaat, gaan wij daarin mee”, aldus Schaap.

Duurzaam hout toepassen in nieuwbouw is makkelijker dan in renovatie en onderhoud. “In onderhoud wordt vaak snel een lokale aannemer gevraagd en is er geen compleet bestek. We proberen het in al onze vestigingen tussen de oren te krijgen dat bij snel herstel van dat kozijn, deur of plint toch om FSC-hout wordt gevraagd. Dat gaat nu nog wel eens mis en dat gaan we beter bijhouden.”

Negentig procent van de bouwers waarmee De Alliantie werkt is al FSC of PEFC gecertificeerd. Soms hebben ze zelfs allebei de certificaten. “Aan de resterende tien procent gaan we met klem vragen zich te laten certificeren.”
Schaap vertrouwt op de kennis van de certificerende instelling. “Wij gaan geen toezicht houden of steekproeven nemen op onze projecten. We gaan de certificering niet overdoen.”

Op de eerste bouwvergadering van elk nieuwbouwproject drukt De Alliantie de aannemers op het hart hun hout tijdig te bestellen. Ze gebruiken het argument dat geen gecertificeerd hout voorradig was namelijk vaak als smoes. We moeten dat dan vanwege de tijdsdruk accepteren, waardoor ze een goedkopere soort kunnen toepassen. Terwijl het prijsverschil bij tijdig toepassen klein is.”

Uiteraard volgt bij de oplevering de controle of is geleverd wat er is besteld. “Daarnaast kun je aan de hand van de factuur ook zien of gecertificeerd hout is geleverd. FSC levert voorbeeldfacturen mee, dus dat gaat zeker goed.” Bij niet-geleverde prestaties overweegt De Alliantie in het vervolg sancties. “Welke dat zijn, weten we nog niet. We moeten eerst meer ervaring opdoen.”

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/michiel-schaap.jpg

Tags