Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
12 december 2014
Bezoek aan De Rotterdam
Jos Melchers (MAB) was op 19 november gastheer voor de vergadering van de Commissie Commercieel Vastgoed van de NEPROM in De Rotterdam.

Jos Melchers (MAB) was op 19 november gastheer voor de vergadering van de Commissie Commercieel Vastgoed van de NEPROM in De Rotterdam. Na de formele vergadering vertelde hij in vogelvlucht over de geschiedenis van dit imposante project. Daarna nam Melchers de commissie mee voor een korte rondleiding door het gebouw.

Jos Melchers is zeker vijftien jaar bezig geweest met De Rotterdam. “Het is een echte verticale stad geworden, met het bijbehorende geroezemoes,” lacht hij, verwijzend naar het achtergrondgeluid in restaurant HMB. Het NH Hotel is zeer succesvol, de vergaderzalen zitten vaak vol. Dat verklaart waarom de commissie niet in een stille vergaderzaal bijeen is, maar in een ruimte die alleen visueel is afgescheiden van de rest van het restaurant.

Aanpassing masterplan
“In het oorspronkelijke stedenbouwkundig plan voor de pier was deze kant gereserveerd voor kantoren en de andere kant voor wonen,” vertelt Melchers. MAB vond dit de ultieme plek voor een combinatie van wonen, werken en vertier en bedacht samen met Rem Koolhaas de verticale stad. “Bouwen is hier net zo duur als in Amsterdam, maar je krijgt hier maar tweederde van de opbrengst. Dat is lastig.” Dus kwam er een extra toren tussen de twee torens die in het masterplan op deze plot waren geprojecteerd.

Credits voor Koolhaas
Al in 2000 was er met de gemeente een gronddeal op hoofdlijnen, maar pas in 2009 werd gestart met de bouw. Rem Koolhaas verdient alle credits voor het slagen van het plan. Dat MAB haar positie al die tijd heeft weten te behouden, is mede te danken aan zijn reputatie. Er waren in die periode de nodige hobbels te nemen. De eerste hotelexploitant wilde na de aanslagen van 11 september 2001 ineens geen hoogbouw meer. In 2004 won de concurrentie de gunst van Deloitte met de Maastoren. Toen er een aannemer nodig was gaven de grote Nederlandse aannemers niet thuis. En vervolgens was er in 2008 de kredietcrisis.

Werken aan partnerschappen
MAB bleef geloven in het project en zette zich er vol voor in om er een succes van de maken. Het bedrijf sloot een partnerschap met concullega OVG. Met hulp van OVG werd de gemeente binnengehaald als huurder voor de gehele middentoren. Amvest stak zijn nek uit met de deal over afname van alle woningen. Met NH Hotels wist MAB een creatieve hybride management/eigendomsconstructie overeen te komen, zodat ook die partij zich aan het project wilde binden. In het Duitse Züblin vond MAB een uitstekende aannemer voor de bouw van het casco. De parkeerplaatsen zijn ondergebracht bij Q-Park.

Nauwelijks opleverpunten
Drie jaar na de start in 2009 werd het hoogste punt bereikt. Bij de oplevering in 2013 waren er nauwelijks opleverpunten. De aannemer heeft de bouw minutieus voorbereid. Tijdens de bouw is er vrijwel niets veranderd. “Alleen bij het NH Hotel vonden tot 3 minuten voor de opening nog wijzigingen plaats,” vertelt Melchers.

Verticale stad leeft
De gastheer eindigt zijn verhaal met een toelichting op het programma en de afzet. Nu de gemeente volledig haar intrek heeft genomen in de middentoren, leeft de verticale stad pas echt. Alleen de kantoren boven het hotel zijn nog onvoldoende verhuurd. Maar de verwachtingen zijn zeer hoopvol gezien de aanzienlijke belangstelling voor kantoren in Rotterdam.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/de-rotterdam.jpg

Tags