Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
23 april 2015
Markthal/Laurenskwartier Rotterdam wint NEPROM-prijs
De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2015 is gewonnen door Markthal/ Laurenskwartier in Rotterdam.

De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2015 is gewonnen door Markthal/Laurenskwartier in Rotterdam. Dat maakte juryvoorzitter Josja van der Veer bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch.

De prijs, die voor de zesde maal werd toegekend, wordt uitgereikt aan overheden en marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd. De winnende locatieontwikkeling betreft een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en ontwikkelaar Provast.

De jury benadrukt de waarde van De Markthal voor zijn omgeving. ‘Dit is veel meer dan een gebouw’, aldus de jury. ‘Gemeente Rotterdam en ontwikkelaar Provast hebben gezamenlijk het Laurenskwartier een forse impuls gegeven, door een serie van bijzondere gebouwen te realiseren – zowel in nieuwbouw als met herontwikkeling. De Markthal vormt het sluitstuk van een langjarige operatie en zet het merk ‘010’ overtuigend op de nationale en internationale kaart. Publiek en privaat hebben hier beide de nek uitgestoken met jaren van voorbereiding, uitstekende publiek-private samenwerking en risicodeling. Wanneer straks de openbare ruimte ook nog is heringericht, heeft de binnenstad van Rotterdam er een aantrekkelijk woon-, werk, leer- en verblijfsgebied bij gekregen’, aldus het juryrapport.

De jury benadrukte dat ook de andere genomineerde projecten: Meyster’s Buiten (Utrecht), Ithaka (Almere), Oostpoort (Amsterdam) en Stadstuin Overtoom (Amsterdam) goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkeling die aansluiten bij de opgaven van deze tijd. ‘Een locatieontwikkeling die succesvol wil zijn moet een sterk eigen verhaal hebben waarin de verdere conceptontwikkeling is verankerd. De genomineerde projecten beschikken daar duidelijk over, elk met een eigen invulling. Daarom steken zij uit boven de andere projecten en zijn zij stuk voor stuk voorbeeldprojecten’, aldus de jury. In totaal waren er 27 inzendingen.

NEPROM stimuleert met prijs goede samenwerking tussen overheid en markt
De NEPROM, de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, wil het belang van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen voor de hoogwaardige ontwikkeling van locaties stimuleren. Daartoe heeft zij de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling in het leven geroepen. In 2015 werd de prijs voor de zesde maal uitgereikt aan een overheidsinstantie(s) en een risicodragende marktpartij(en) gezamenlijk voor een locatie in Nederland. Die locatie is met het beste resultaat (her)ontwikkeld en de betrokken partijen hebben op voorbeeldige wijze samengewerkt. De onderscheiding heeft betrekking op het gehele ontwikkelproces en op het bereikte resultaat.

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2015 bestond uit Josja van der Veer, voorzitter (directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit), Hannie Kunst (oud-wethouder stedelijke ontwikkeling gemeente Nijmegen), Willem Hein Schenk (voorzitter BNA), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Bernard Hulsman (redacteur en architectuurcriticus NRC Handelsblad) en Job van Zomeren (directeur ERA Contour, namens De Oriënt winnaar NEPROM-prijs 2013).

Download de webpublicatie 'NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2015' (pdf), met daarin opgenomen het juryrapport en informatie over de genomineerde projecten.

https://intern.neprom.nl/dvdp2015/nieuwsafbeeldingen/dvdp2015-impressie.jpg

Tags