Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
4 oktober 2017
Blockchain: hype of interessant voor vastgoedsector?
De komende vijf jaar gaat de blockchain een belangrijke rol spelen. “Ik zie veel potentie” zegt trendwatcher Jarno Duursma.

Door Wendy Braanker

De komende vijf jaar gaat de nieuwe technologie blockchain een belangrijke rol spelen. Ook in de vastgoedsector. Trendwatcher Jarno Duursma, één van de sprekers tijdens een door de NEPROM en Het Nieuwbouwplatform georganiseerde netwerkbijeenkomst voor vastgoedprofessionals op 28 september in Naarden, vertelde dat er steeds meer toepassingen mogelijk zijn met blockchain. Hij noemt deze versleuteltechniek nuttig en handig. Blockchain moet nog wat kinderziektes overwinnen, maar het is in zijn optiek zeker geen hype. “Ik kijk in alle nuchterheid naar deze nieuwe ontwikkeling en zie veel potentie.”

Blockchain is het makkelijkst te omschrijven als digitaal logboek of decentraal betalingsnetwerk. Het is een systeem dat voor iedereen toegankelijk is (open source). We kunnen dankzij deze techniek waar ook ter wereld geld aan elkaar overmaken. Computer gegenereerd geld: de bitcoin is de bekendste cryptomunt. “Het is een netwerk van duizenden computers waar allemaal dezelfde kopie van transacties is te zien. In de transactiedatabase staat een keten van blokken. Elke tien minuten komt er een blok bij.”

Deleten niet mogelijk
Frauderen is in principe uitgesloten, omdat niemand een blok of transactie kan veranderen. Als partijen akkoord zijn met een bepaalde transactie dan komt er een regel bij in een blok. Deleten kan niet. “Overeenstemming regel je vooraf, er is geen controle achteraf.” Wat in een blockchain staat is waar, vertelt Jarno Duursma en kan niet worden aangepast. Informatie stapelt zich op. Dit alles maakt wel dat het openbare register veel energie opslurpt. “Eén transactie kost net zo veel energie als één gezin in anderhalve dag verbruikt.”

Raak de sleutel niet kwijt
Dankzij blockchain is het mogelijk om bankloos een betaling te doen. Er zijn volgens Duursma 3,1 miljard mensen die geen bankrekening hebben. Hij ziet daar een kans. Zeker omdat geld overmaken via blockchain redelijk goedkoop is. Hij vertelt dat mensen die kiezen om via blockchain zaken te doen, een digitale sleutel krijgen. Deze ‘wallet’ met code maakt het mogelijk om een transactie te doen op het internet. Het is van evident belang om die code niet kwijt te raken. “Sleutel kwijt, dikke pech.” Als gebruiker ben je dan de toegang kwijt en staat je niets anders te doen dan die code weer terug te vinden of je verlies te nemen. 

Iedereen kan transacties controleren
De kracht van blockchain is dat het digitale logboek toegankelijk is voor iedereen. Zo kan de controle of de informatie klopt meteen online plaatsvinden. Het vertrouwen zit in het systeem. “Iedereen heeft inzage. Eigenlijk zit er een virtuele notaris bij iedere transactie.” Goederen kunnen zonder tussenkomst van een externe partij van eigenaar veranderen. Dit zorgt ook meteen voor tijdwinst. De technologie kan overal worden ingezet: van voedselketen tot diamanthandel en vastgoed. Er wordt volgens Jarno Duursma volop geëxperimenteerd.

Experimenteren en uitproberen
Zo lopen er meerdere proeven in de voedselketen met deze database of everything, zoals Jarno Duursma het ook noemt. Omdat iedereen inzage heeft, in elk onderdeel in de keten, kan er niet worden gesjoemeld met bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van een product, legt hij uit. Alle partijen uit de keten kunnen checken of de gegevens kloppen. Waar een product vandaan komt en waar het zich bevindt. Ook in de diamanthandel kan het systeem van nut zijn. Het is traceerbaar waar diamanten vandaan komen. Dit om de handel in bloeddiamenten (afkomstig uit conflictgebieden) tegen te gaan.

Vastgoed en de database of everything
Interesse is er ook vanuit de vastgoedsector. Deze week stond er bijvoorbeeld een artikel op Property.NL waarin ABN AMRO uitlegt dat het aan de slag is gegaan met een experiment met blockchaintechnologie (samen met IBM) voor de commerciële vastgoedsector. Eerder meldden Vastgoedmarkt en andere media dat de gemeente Rotterdam bezig is met een experiment om huur- en andere vastgoedcontracten volledig digitaal af te handelen, en dat blockchaintechnologie daar een belangrijke rol bij kan spelen.

Koper nieuwbouwhuis en blockchain
Jarno Duursma vertelde tijdens zijn presentatie dat het huurcontracten digitaal vastgelegd kunnen worden in blockchain. En ook kopers van een nieuwbouwhuis kunnen in de toekomst dankzij deze technologie het procesverloop volgen. “De projectontwikkelaar, aannemer en de koper zijn dankzij één database van de waarheid, baas over de eigen data.” Maakt dit de notaris straks overbodig? “Nee”, stelt de trendwatcher, “trusted parties zijn straks niet overbodig. Maar het zorgt er wel voor dat het proces sneller kan verlopen.” De notaris hoeft dankzij de smart contracts in de blockchain minder te controleren.

Te overwinnen kinderziektes
Jarno Duursma en velen met hem hebben hoge verwachtingen van blockchain. Maar het is geen medicijn voor alles, hield hij de zaal voor. Het is nog volop in ontwikkeling en dat betekent onder andere dat de apps die nodig zijn om transacties af te sluiten in de blockchain nog lang niet altijd gebruiksvriendelijk zijn. En er zijn nog meer kinderziektes en problemen die eerst overwonnen moeten worden. Hij noemt de validiteit van de contracten, de transactiesnelheid (te traag) en bijvoorbeeld het beleid van China ten aanzien van virtuele valuta.

Koop een cryptomunt en ervaar wat het is
In september meldden emerce.nl en andere media dat de koers van bitcoin fiks omlaag was gegaan na geruchten dat China de bitcoin wil gaan verbieden. Toch is deze virtuele munt nog altijd vele malen meer waard dan in 2011/12. Toen bedroeg de wisselkoers ongeveer 1 bitcoin = 1 dollar, dus iets minder dan een euro. De koers schommelt nu, begin oktober 2017, rond de 3650 euro per bitcoin. Dit is niet de hoogtste koers ooit, maar het geeft wel aan wat voor vlucht de handel in de bitcoin heeft genomen. Blockchain en de bitcoin zijn niet meer weg te denken en daarom geeft Jarno Duursma het volgende advies: Koop een bitcoin of andere cryptomunt. Desnoods een tiende van een bitcoin. Dat kan ook. Door het te ervaren snap je waar het over gaat.”

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/jarno-duursma.jpg

Tags