Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
17 oktober 2012
Actie tegen te hoge bouwleges
Onderzoek van minister Spies bevestigt het vermoeden van ontwikkelaars en corporaties dat vrijwel alle gemeenten geen goede onderbouwing hebben voor het bepalen van de hoogte van bouwleges.

Nieuw onderzoek van minister Spies bevestigt het vermoeden van ontwikkelaars, bouwers en corporaties dat vrijwel alle gemeenten geen goede onderbouwing hebben voor het bepalen van de hoogte van bouwleges.

Spies schakelde accountantsbureau Deloitte in om de transparantie van dit fenomeen te onderzoeken, waarop een vernietigend oordeel volgde. De NEPROM legt zich daar beslist niet bij neer.

De Cobouw interviewde afgelopen week Jan Fokkema (directeur NEPROM) over deze zaak:

“Ik vind dit echt ontluisterend. De bottom line van het onderzoek is dat geen enkele gemeente echt transparant is. Bij grote projecten hebben we het over tonnen”, verheldert Fokkema. Hij dreigde met een collectieve rechtszaak als de gemeente hun leven niet beteren, maar tegelijk gaf hij aan dat hij vond dat het zover niet moet  komen. Hij steekt de hand ook in eigen boezem. “We hebben het zelf zo ver laten komen. Al die jaren hebben we die hoge leges – soms met gemopper – gewoon betaald.”

In crisistijd liggen de verhoudingen anders. “Ontwikkelaars ontsloegen de afgelopen vijf jaar meer dan de helft van hun mensen. Bij gemeenten zie ik dat niet terug. Helaas werken zij zelden bedrijfsmatig. Iedereen kan zijn uren bijhouden. Dit vergt gewoon een andere mentaliteit. Zij schieten zichzelf in de voet met te hoge leges; ook zij hebben behoefte aan investeringen in hun stad. Dit is echt een groot, gezamenlijk probleem. Gemeenten moeten er nu serieus werk van maken.”

De afgelopen maanden heeft de NEPROM, deels samen met Aedes, al een aantal activiteiten ondernomen op dit onderwerp. De komende maanden wordt er nog een tandje bijgezet en gaat de NEPROM in gesprek met gemeenten en toezichthouders.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/nieuwbouw.jpg

Tags