Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
2 november 2011
Dikke gevels
De Tweede Kamer is al tijden bezig met de behandeling van het nieuwe Bouwbesluit. Veel gedoe.

Gisteravond kwam er een verrassend bericht naar buiten. De Tweede Kamer is al tijden bezig met de behandeling van het nieuwe Bouwbesluit. Veel gedoe. Minister Donner heeft veel regels geschrapt, maar daarbij is er soms wat misgegaan. Belangenbehartigers op hun achterste benen en Kamerleden die zich in ijltempo omscholen tot bouwfysicus.

Uiteindelijk ging het nieuwe besluit toch zuchtend door de bocht, maar in de slipstream wisten enkele parlementariërs nog snel wat nieuwe regels door te drukken. Zo wisten Betty de Boer (VVD) en Kees Verhoeven (D66) te bewerkstelligen dat de minister zich er voor zal inspannen dat bij nieuwbouw meer aandacht uit zal gaan naar schilisolatie. Heel goed. Paulus Jansen (SP) wist er nog meer uit te slepen. Hij noemde het zelfs ‘de grootste klapper van zijn kamerlidmaatschap’. Van hem moeten de gevels namelijk naar een isolatiewaarde van Rc=5. Die waarde is nu 3,5. Een forse aanscherping die de bouw voor de nodige praktische problemen zal stellen, omdat bij gebruik van conventionele isolatiematerialen de spouw veel groter moet worden. Daar zijn niet alle bouwsystemen op toegerust. Dat betekent de nodige meerkosten en productinnovaties. Niet onoverkomelijk, maar wel op korte termijn kostenverhogend. Kunnen we eigenlijk niet gebruiken in deze tijden.

Toch steun ik beide moties van harte, alleen niet om nu onmiddellijk te vertalen in aanscherping van het Bouwbesluit. Opdrachtgevers – Aedes, NVB, Bouwend Nederland en NEPROM – hebben binnen het Lenteakkoord al lang de handschoen opgepakt om huizen te voorzien van robuuste, energiebesparende maatregelen. Wij staan een aanpak voor van hogere schilisolatie (inderdaad, Rc= 5), driedubbele beglazing en lage temperatuurverwarming.

Wij willen woningen maken waarbij er zo weinig mogelijk warmte nodig is voor ruimteverwarming en warmtapwater. Dat is ook de reden dat we ons verzetten tegen een aansluitplicht op warmtenetten. Bij dergelijke energiezuinige woningen is aansluiting op een warmtenet vaak niet rendabel. Bovendien kunnen we met die robuuste maatregelen de consument veel meer comfort en de zekerheid van lage energielasten bieden. Terwijl dat bij tal van hightech installaties helaas vaak nog mis gaat. We zijn volop bezig om met onze leden in de praktijk te bewijzen dat dit de beste aanpak is.

Kortom, beide moties zijn zo gek nog niet, maar vertaal ze nu nog niet in aanscherping van de regelgeving. Laat de markt z’n werk doen. We hebben tenslotte niet voor niets een convenant met het Rijk.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid/gevel.jpg

Tags