Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
4 december 2020
Keurmerk Toegankelijkheid
Met het oog op de huidige vergrijzing en de 1.5 miljoen huishoudens waarvan één of meerdere personen een beperking heeft, is er speciale aandacht nodig voor de mobiliteitsbehoeften van deze doelgroepen.

Nederland vergrijst. Er zijn nu al 1,3 miljoen ouderen en dit aantal verdubbelt de komende 10 tot 15 jaar. Dit komt neer op 2 miljoen 65-plus huishoudens. Daarnaast zijn er 1,5 miljoen huishoudens waarvan één of meerdere personen een beperking heeft. Uit onderzoek blijkt dat 20% van deze totale doelgroep wel wil verhuizen, maar dat niet kan omdat er geen geschikt aanbod is. Dat zijn ruim 600.000 huishoudens.

Wat betekent dit voor de ontwikkeling van woningen? Deze groeiende niche biedt kansen, maar hoe kun je praktisch inspelen op de mobiliteitsbehoeften van mensen uit deze doelgroep? Hoe kun je de mate van toegankelijkheid vormgeven, zonder daarbij dure vierkante meters te verliezen? Én hoe positioneer je je project op de juiste manier in de markt? Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid biedt antwoord op deze vragen. 

Architect Ed Bijman en Gerard de Nooij van de landelijke organisatie Ongehinderd kennen deze vragen maar al te goed. Ze zijn bij diverse vastgoedprojecten betrokken als professioneel toegankelijkheidsadviseurs. Daarnaast zijn ze betrokken bij de stichting die het Nederlands Keurmerk Toegankelijkheid beheert. Naast hun zakelijke betrokkenheid maken ze beiden gebruik van een rolstoel dus weten ze ook uit persoonlijke ervaring wat het belang van toegankelijkheid is. Ze merken vaak dat ontwikkelaars en architecten beperkte kennis hebben over toegankelijkheid. "Dat is ook niet vreemd want het is voor veel ontwikkelaars een 'ver van mijn bed' show. Als je er niet direct mee in aanraking komt, sta je er niet bij stil. Veel ontwikkelaars denken daarnaast dat het binnen regelgeving geborgd is. Dit is echter niet het geval. Daarom biedt het keurmerk hier praktische handvaten voor," aldus De Nooij.

Het keurmerk en de bijbehorende richtlijnen zijn toepasbaar op zowel het publieke deel van woongebouwen als voor de private woningen. Het kent een gelaagdheid van 4 niveaus (brons, zilver, goud, platina). Dit geeft flexibiliteit om toegankelijkheid vorm te geven binnen een plan en een bepaald budget, maar het geeft ook houvast om het eindresultaat qua toegankelijkheid te borgen. Door het kwaliteitslabel wat na afloop afgegeven wordt, kan het gebouw en de individuele woningen bij de juiste doelgroep onder de aandacht gebracht worden. "Vaak zijn er verschillende woningtypen in een appartementencomplex. Dan zijn er een aantal woningen van niveau platina en een aantal worden gelabeld als goud of zilver. Hierdoor weten woningzoekenden precies welke woningen voor hen geschikt zijn. Dit scheelt veel vragen en onduidelijkheid en vergemakkelijkt de verkoop enorm."

Meer informatie?
Bekijk dan de website van Keurmerk Toegankelijkheid.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Toegankelijkheid.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Toegankelijkheid.jpg

Tags