Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
5 april 2016
Mastercourse Duurzaam Ontwikkelen geslaagd
Zeventien vastgoedprofessionals namen deel, werkzaam bij ontwikkelaars, corporaties en beleggers. Een keur aan bevlogen gastsprekers trok aan hen voorbij.
Met succes werd 31 maart jl. de 2-daagse Mastercourse Duurzaam Ontwikkelen (MCDO 2016) afgesloten. Zeventien vastgoedprofessionals namen deel, werkzaam bij ontwikkelaars, corporaties en beleggers. Een keur aan bevlogen gastsprekers trok aan hen voorbij.

Bovendien gingen de deelnemers op excursie in Amsterdam. Naar The Edge, dat onlangs werd uitgeroepen tot het meest duurzame kantoorgebouw van de wereld. En naar het woningbouwproject Stadstuin Overtoom, vorig jaar genomineerd voor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling.


Stadstuin Overtoom

Het ontwikkelen van duurzame steden is dé opgave waar ontwikkelaars, bouwers, ontwerpers, beleggers, corporaties en overheden de komende jaren samen met gebruikers mee aan de slag moeten. Hoewel bij (her)ontwikkeling van vastgoed duurzaamheid al lang geen niche meer is maar een must blijkt daadwerkelijke toepassing in de praktijk geen sinecure.

Wie daarbij op zoek is naar praktische handvatten voor de praktijk kan terecht bij de Mastercourse Duurzaam Ontwikkelen, zo ook afgelopen maand in Utrecht en in Amsterdam. Daarbij niks geen groene vergezichten, maar een heel praktische insteek van bijvoorbeeld koplopers uit de praktijk, waaronder Onno Dwars (VW Vastgoed) over Nul-op-de-Meter woningen en Cees van der Spek (OVG) over The Edge. En bovendien volop ruimte voor discussie en eigen inbreng van deelnemers. MCDO 2016 is immers niet alleen leren van gastsprekers en docenten, maar vooral ook van en met elkaar.

Psycholoog Niels Götz (5Plus1) sprak over hoe je duurzaamheid aan de man brengt en mensen in beweging krijgt voor energie. “Niks geen rationele argumenten, maar inspelen op emoties. Verleid de consument!”. Of voormalig directeur MVO van Corio Lara Muller (On Impact) die liever spreekt over maatschappelijke impact dan energie- en duurzaamheidsprestaties, omdat het er vooral om gaat gebouwen en gebieden te ontwikkelen waarin mensen willen wonen, werken en/of winkelen.

Slotspreker was hoogleraar open innovatie Paul Iske die vertelde over hoe duurzaamheid een plaats te geven in je organisatie en wat er voor nodig is om tot verandering c.q. vernieuwing te komen. “Iets hoeft niet altijd nieuw te zijn, maar kan ook vernieuwend zijn voor de branche. ‘Vreemdgaan’ – kijken in andere branches – kan aldus een belangrijke inspiratiebron zijn”. Voor de deelnemers aan MCDO 2016 is duurzaamheid in ieder geval niet langer meer vreemd. Bovendien is het een belangrijke inspiratiebron gebleken.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht op de website van NEPROM of een mailtje sturen naar Paul Splinter.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/the-edge.jpg

Tags