Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
12 oktober 2022
NEPROM-vragen over geluid zijn beantwoord
De NEPROM vraagt aandacht voor eventuele gevolgen die de wetswijziging met zich meebrengt voor de woningbouwopgave.

Voor de zomervakantie heeft de NEPROM vragen gesteld over de voorgenomen wijziging van de Omgevingsregeling over het onderwerp geluid. Daarbij lag de focus op de effecten van de aanscherping op de bouw van nieuwe woningen.

De regeling is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant en zal tegelijkertijd met de Omgevingswet in werking treden.

Reactie ministeries                                                                                     In deze passage wordt het antwoord op de NEPROM-vragen gebundeld:
"Samengevat kan worden gesteld dat de gevolgen voor de ontwikkelmogelijkheden voor woningbouw het grootst zijn in de nabijheid van wegen met een maximumsnelheid van 80 km/u en hoger, veelal provinciale en rijkswegen, waarbij die wegen ook dominant zijn voor het gezamenlijk geluid. Vooral in situaties met een hoge belasting door het geluid van zulke wegen zal dat tot zwaardere eisen leiden aan de geluidwering van de gevels. Daar waar het geluid beperkt blijft tot de grenswaarde van 60 dB zal dit leiden tot kostenverhoging, maar in verhouding tot de totale bouwkosten van een woning, en de overige onzekerheden in de prijsontwikkeling daarvan, zijn die meerkosten in het algemeen beperkt. In situaties waarin de gewijzigde emissiekentallen en het vervallen van de stille banden aftrek zullen leiden tot overschrijding van de grenswaarde zal aan aanvullende eisen moeten worden voldaan, maar dat betekent nog niet dat het bouwen van woningen in die gebieden niet meer mogelijk is. In veel gevallen zal het betekenen dat deze eisen voor meer woningen in het plan zullen gelden dan wanneer de geluidemissie niet zou zijn toegenomen."

Vervolg

We houden straks graag een vinger aan de pols bij en met de leden over de uitwerking van deze en andere regels in de praktijk. Neem bij vragen of suggesties contact op met Nicolette Zandvliet

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/rechtspraak.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/rechtspraak.jpg

Tags