Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
4 oktober 2017
Studiereis Lyon: Voor herhaling vatbaar
Met maar liefst 55 deelnemers, een warme septemberzon, verrassend spectaculaire projecten, en interessante lezingen, was de NEPROM-studiereis naar Lyon een overtuigend succes.
Met maar liefst 55 deelnemers, een warme septemberzon, verrassend spectaculaire projecten, en interessante lezingen, was de NEPROM-studiereis naar Lyon een overtuigend succes.

‘Wat zouden projectontwikkelaars uit Nederland moeten zoeken in een stad die in de schaduw staat van Parijs?’ Die vraag stelde reisleider Peter Bart (Synchroon) in zijn inleidende verhaal. Verbazingwekkend veel, zo bleek. “Lyon is een jonge moderne economie met veel startups. Het is een rijke stad met een aantrekkelijk leefmilieu, gelegen aan 2 rivieren, en wordt zeker in Frankrijk culinair hoog aangeschreven. De Lyonais worden vaak gezien als de Zwitsers van Frankrijk.”



Tafelen bij Bocuse

De reis werd afgetrapt met een blik op Lyon vanaf het water. NEPROM-voorzitter Bart van Breukelen heette de deelnemers welkom tijdens een rondvaart  met hapjes en drankjes, waarna werd aangemeerd bij Brasserie L’Ouest van beroemde Lyonaise restaurateur Paul Bocuse. Hajo Bakker, Chef de Project Implantation d’ Entreprises Grand Lyon, gaf een interessante inleiding op de stad Lyon en ondersteunde zijn verhaal met facts and figures van JLL over de lokale vastgoedmarkt. Daarna werd er goed getafeld.

La Confluence
Op woensdag stond gebiedsontwikkeling La Confluence centraal: een ware eye-opener voor veel deelnemers. La Confluence behoort tot de meest ambitieuze centrumprojecten van Europa. Het is een gebied met een omvang van circa 150 hectare op een schiereiland ten zuiden van station Perrache.  Lyon is hier ruim 20 jaar geleden begonnen met een ambitieus en groot herontwikkelingsproject dat tot een tweede stadscentrum moet uitgroeien. Was het tot eind 20ste eeuw een typische industriële voorstad, inmiddels staan er luxe woongebouwen in moderne architectuurstijl, een nieuw winkelcentrum, kantoren, hotels en de universiteit in een fraai ingericht openbaar gebied rondom een nieuwe haven. Het nieuwe museum van CoopHimmelb(l)au is een architectonische parel in de stad. 

Onder begeleiding van Freek Pril, Manager Internationale Projecten BPD Europe, Marie Di Raimondo, ontwikkelingsdirecteur BPD Marignan en architect Stéphane Vera, werden de projecten Lyon Islands en Ilot K bezocht en er werd een wandeling gemaakt langs de spectaculair vormgegeven gebouwen in La Confluence. ’s Middags werd het museum van CoopHimmelb(l)au bezocht en aan het begin van de avond werd onder leiding van de in Lyon woonachtige Nederlandse conceptontwikkelaar Thed Konings een avontuurlijke wandeling door de oude stad gemaakt. Die eindigde in Brasserie Leon de Lyon.



Part Dieu
Vrijdag stond in het teken van de reeds lang gerealiseerde bijzondere ontwikkelingen, maar ook van grootscheepse toekomstplannen in de wijk Part Dieu. Daarnaast was er tijd voor onderlinge discussie en verdieping. In een vergadersessie van twee uur werd onder leiding van Bart van Breukelen een geanimeerde discussie gevoerd over ‘verdringing op de stedelijke woningmarkt’. Onder deskundige leiding van Peter Bart werden vervolgens de wijken la Cité des États-Unis van Tony Garnier en Villeurbanne, Morice Leroux, bezichtigd.

Na een lunch in Les Halles de Lyon van Paul Bocuse waar de deelnemers zich te buiten konden gaan aan allerlei Lyonaise specialiteiten die in kleine markstalletjes werden aangeboden, werd ingezoomd op Part Dieu. Na het Parijse La Défense is Part Dieu het grootste zaken- en winkelgebied. Het is een centrumgebied rondom een openbaar vervoersknoop met een naar binnen gekeerd grootschalig betonnen winkelcentrum uit de jaren ’70 met kantoren en parkeergarages. Het Nederlandse MVRDV won de internationale architectencompetitie in 2013 en werkt sindsdien aan een volledige transformatie van dit onaantrekkelijke stuk stad en begeleidt de uitvoering van de eerste nieuwe gebouwen. Na een interessante presentatie van Société Publique Locale (SPL) over de wijk, werd de groep rondgeleid door Antoine Muller, architect van MVRDV.

Daarmee kwam alweer een eind aan een studiereis die ‘nuttig, gezellig en leerzaam’ was, aldus meerdere deelnemers.

Wegens het overweldigende animo voorafgaand aan de reis én de meer dan enthousiaste feedback tijdens en na de reis, heeft de NEPROM besloten deze studiereis te herhalen! Deze zal plaatsvinden van 18 april tot en met 20 april. Deelname staat open voor iedere vastgoedprofessional die werkzaam is bij een van onze leden. Interesse? Stuur een mail aan m.meijerink@neprom.nl.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/Lyon286.jpg

Tags