Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
10 juni 2019
"MCCO is vaste waarde in het opleidingsveld"
Paul Splinter, hoofddocent Masterclass Conceptontwikkeling, vertelt over de inhoud van de MCCO. Wat maakt deze opleiding zo uniek?

"De Masterclass Conceptontwikkeling heeft zich de afgelopen jaren echt ontwikkeld tot een vaste waarde in het opleidingsveld. Onderscheidend is de focus op het voortraject: de initiatieffase van project- en gebiedsontwikkeling, waarin het fundament voor de verdere realisatie wordt gelegd. De inzet van de masterclass: als projectontwikkelaar antwoorden kunnen geven op de stedelijke vraagstukken die er leven. Wat kan een project of gebied met een sterk en gedragen concept bijdragen aan de stad? Dan gaat het dus niet zozeer om techniek of om proces, maar veel meer om het vervlechten van uiteenlopende invalshoeken en disciplines. Klantpsychologie, scenario-denken, visual thinking: het komt allemaal aan bod. Maar tegelijkertijd geven we de deelnemers hele praktische tools mee waarmee ze hun creativiteit verder kunnen vergroten. Denk aan een workshop 'filmen met je iPhone', waarna ze de straat op kunnen gaan en bijvoorbeeld een impressie van het leven in een bepaald gebied kunnen maken, inclusief interviews met bewoners.

Het programma van de masterclass is gevarieerd, met inleiders uit allerlei disciplines. Dat programma wordt ook steeds ververst omdat het vak conceptontwikkeling zich blijft ontwikkelen. We bezoeken steden en locaties om te zien welke vastgoedconcepten zijn ingezet en waar dat toe heeft geleid. Daar vinden de drie blokken van twee en een halve dag plaats, met nog twee tussendagen. Het geeft mogelijkheden om ook lokaal relevante thema’s te belichten, zoals bijvoorbeeld waterfrontontwikkeling in Nijmegen en healthy urban living in Utrecht. En we sluiten af met een praktijkcasus: een dag lang vanaf scratch een concept ontwikkelen voor een concrete locatie in Rotterdam.

De variatie zien we ook terug in het deelnemersveld. Er zijn mensen met al enige bagage en ervaring bij een projectontwikkelaar maar ook juist mensen die uit een andere hoedanigheid met conceptontwikkeling en –ontwikkelaars te maken hebben en daar meer over willen weten. Zij willen die taal leren spreken. Onderscheidend is dat deelnemers de hoofdrol spelen in de masterclass, zij zijn de 'acteurs'. Zij delen hun kennis en ervaring met de anderen en dragen dus actief bij aan het geheel. Onze inleiders houden niet sec een hoorcollege maar geven een presentatie waarbij volop ruimte is voor discussie en het uitwisselen van gezichtspunten. Dat maakt de Masterclass Conceptontwikkeling een rijke opleiding."

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/opleidingen/Paul286.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/opleidingen/Paul286.jpg

Tags