Skip Navigation Linksdefault

Leergang Projectontwikkeling
Al 40 jaar lang staat de Leergang Projectontwikkeling garant voor actuele vakkennis. Ben jij ook op zoek naar bredere bagage op het gebied van vastgoed- en locatieontwikkeling? Dan is deze gerenommeerde leergang wellicht iets voor jou. 

Heb je interesse in de LPO?

Per jaar vinden er vier LPO rondes plaats met 25 deelnemers. Voor 2022 zitten alle vier de rondes al vol. Het duurt dus nog even voordat je deel kunt nemen. Wel kan je je aanmelden voor de wachtlijst voor een plek in 2023. Zodra de data bekend zijn zullen wij je informeren. 
Je ontvangt vanuit de NEPROM een mail met de link naar de website met de nieuwe data, zodat je je direct kunt aanmelden voor één van de rondes in 2023.

Heb je interesse in deelname?

Mail dan naar opleidingen@neprom.nl o.v.v. Wachtlijst LPO. 

Waarom deze leergang?

Als professional op het gebied van locatie- en projectontwikkeling wordt er veel van je gevraagd. Zo heb je te maken met vele actoren, belangen en wet- en regelgeving. Om locatie- en projectontwikkeling te laten slagen is goede samenwerking tussen de verschillende actoren dan ook cruciaal. Dat vraagt om de nodige bagage, zeker in een tijd waarin kennis en creativiteit doorslaggevende succesfactoren zijn. De Leergang Projectontwikkeling biedt deze rugzak die je van A tot Z inzicht geeft in het vak en in de werkwijze van de verschillende actoren die bij project- en locatieontwikkeling zijn betrokken. De kennis die wordt opgedaan wordt bovendien direct toegepast in een casusopdracht die gedurende de leergang in groepen wordt gemaakt. Niet alleen doe je veel kennis op bij de Leergang, het is ook een uitstekende versterking voor je netwerk in de branche die bijdraagt aan het begrip voor de belangen van de verschillende spelers.

Welke onderwerpen komen aan bod?

In vier blokken van twee dagen doorlopen we het hele vastgoedontwikkelingsproces. Van het bepalen van de kaders, het rond rekenen van een ontwerp, het managen van het traject met de bijbehorende spelregels tot en met de realisatie. Per blok wordt een onderdeel op hoofdlijnen behandeld en komen alle do’s en don’ts aan bod.

Programmamanager

In maart 2022 hebben we Jos Sentel verwelkomt als Programmamanager Leergang Projectontwikkeling voor 1,5 dag per week. Jos is reeds dertig jaar actief in de vastgoedsector en heeft een lange historie bij de NEPROM; zowel als docent bij de LPO als hoofddocent van de Masterclass Conceptontwikkeling. Hij is verantwoordelijk voor de gehele organisatie van de Leergang en in het bijzonder voor de verdere ontwikkeling daarvan en de positionering van de LPO. Verder is hij direct inhoudelijk aanspreekpunt voor de (hoofd)docenten en zal hij in deze rol regelmatig bij onderdelen van de Leergang aanwezig zijn. 


Wie zijn de docenten?

Ruim dertig specialisten uit de praktijk van publieke en private zijde zetten al hun kennis en ervaring in om jou te inspireren en wegwijs te maken, waaronder: Richard Reulink (IDVR Planontwikkeling & Vastgoedadvies B.V.), Françoise Dechense (DECHESNE the company BV), Marjolein van Bekhoven en Ralph van der Kooij (Loyens & Loeff), Wilco van Oosten (Inbo Architecten), Redmar Wolf (Baker McKenzie), Pascal Sijstermans (Sumcity Advisory), Annemarie Maarse (Syntrus Achmea RE & Finance), Erik Faber (Fakton), Sven Schroots (AKRO Consult), Bas van de Griendt (Stratego Advies), Jan van Duijvendijk (Barnsteen Advocatuur), Erika Samuels Brusse (HBR Advocaten), Robert Dackus (3W Real Estate), Antoinette Kemper (Rebel Group), Rutger te Grotenhuis (Rebel Group), Sylvie Banning (Banning Projects), Leon Bobbe (de Key), Frank Scherrenberg (Target Result), Christiaan Cooiman (Heijmans), Rob van Kalmthout (RebelGroup), Pieter Klomp (Gemeente Amsterdam), Jeroen Dirckx (KCAP), Jessie Wagenaar (BPD), Hester van Buren (Rochdale), Menno Moerman (Inbo Architecten), Wilco van Oosten (Inbo Architecten), Walter Bokern (SpringCo), Jolijn Goertz (De Wijde Blik), Arjan Terpstra (Evobuzz), Arnoud Beens (Gemeente Zaandam) en Dan van Steen (Oefenmeesters).

Hoofddocenten

De leergang wordt begeleid door de hoofddocenten Françoise Dechesne (DECHESNE the company BV/NEPROM)​, Hella Hendriks (Hendriks CPO/NEPROM), Leonore Reijnen (Amvest/NEPROM) en Gert-Joost Peek (SPOTON Consulting/NEPROM).

Voor wie is de leergang bedoeld?

De leergang is bedoeld voor alle medewerkers van projectontwikkelingsmaatschappijen (projectontwikkelaars, planeconomen en bijvoorbeeld ook HR en marketing) en voor iedereen die bij beleggers, gemeenten, corporaties, ontwerpbureaus of adviesbureaus bij het vastgoedproces betrokken is. Naast medewerkers van NEPROM-leden zijn ook deelnemers van niet-leden, overheden en corporaties welkom. Dat draagt bij aan het wederzijdse begrip en vergroot het netwerk van de deelnemers. 

Toelatingseisen

Deelnemers hebben naast een afgeronde HBO-opleiding minimaal twee jaar relevante werkervaring.​
 

Casus

Tijdens de Leergang Projectontwikkeling wordt veel kennis overgedragen door praktijkdocenten. De Leergang kent geen tentamens. Om een praktische aanvulling te geven aan de opgedane theoretische kennis werk je samen met een aantal medecursisten aan een casus. De leergang wordt afgesloten met presentatie van de casus aan een jury. De casusgroepen bestaan uit 4-6 deelnemers met een zo divers mogelijke achtergrond. Bij aanvang van de leergang word je geïnformeerd over de samenstelling van jouw groep en krijg je de casus uitgereikt.

Je werkt de casus samen met je groep uit. In het tweede blok krijg je een uitgebreide toelichting op de casus en kun je alvast met je groep aan de slag. Tijdens de leergang zijn een aantal dagdelen gereserveerd voor het werken aan de casus met jouw groep. Buiten de lesblokken ga je ook aan de slag met je groep en bezoek je de locatie van de casus. Je verzamelt samen met je groep informatie en jullie doen voorbereidend werk voor het maken van een investeringsvoorstel en de presentatie van de casus. Naast de hiervoor bestemde lesblokken vergt de casus nog een redelijke tijdsinvestering.

Studiebelasting
De studiebelasting is als volgt opgebouwd:
  • 28 dagdelen (modules) van elk 3 uur (84 contacturen)
  • Projectbezoek en werken in de groepen aan de groepsopdracht (32 contacturen)
  • 28 uur zelfstudie (verplichte literatuur). De verplichte literatuur betreft het Handboek Projectontwikkeling, Vastgoedrekenen met spreadsheets en Onroerende zaken, BTW en overdrachtsbelasting. 

9b152624-f53b-4a31-8748-14253b333e75
Data
Geen data beschikbaar...