Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
10 juni 2019
"Onbevangen naar de wereld om je heen kijken"
Edward van Dongen is een van de masters van de Masterclass Conceptontwikkeling en hoofd Initiatief & Concept ERA Contour. Hij vertelt hoe hij tijdens de MCCO deelnemers uit hun dagelijkse 'groef' haalt.

"Bij de Masterclass Conceptontwikkeling werken we met vier masters, die opereren in duo-verband. Ik trek op met architect Hans Erdmann en het andere tweetal bestaat uit Pim van de Ven en Arno Ruigrok. Beide duo's verzorgen een opdracht tijdens de masterclass. Maar we zijn ook al bij de introductie aanwezig om de deelnemers te leren kennen en hun motivatie te vernemen. Vanuit onze kant geven we onze kijk op het vak en vertellen waar wij mee bezig zijn, vanuit onze eigen discipline. Vervolgens bereiden Hans en ik onze opdracht voor die Unfolded als invalshoek heeft en waarbij het vooral gaat om attitude en houding. In hoeverre kun je als ontwikkelaar onbevangen naar de wereld om je heen kijken? Met die opdracht gaan de deelnemers aan de gang en wij reflecteren tijdens een volgend blok op de resultaten. Dat gebeurt op een heel interactieve manier; ik vind zelf dat gesprek een van de meest waardevolle karakteristieken van de masterclass. Het levert zeer persoonlijke verhalen met veel diepgang op. De opdracht zet de deelnemers aan het denken, binnen en buiten hun werk. Ze worden gestimuleerd om anders naar zichzelf en naar de omgeving om hen heen te kijken, ook tijdens andere opdrachten. Direct vanaf het begin van de masterclass is het de kunst om mensen uit hun dagelijkse 'groef' te laten komen, in een andere mindset. De masters zijn uiteindelijk ook tijdens de laatste dag aanwezig waarbij we een concrete casus in Rotterdam onder de loep nemen. Binnen een dag moeten de deelnemers vanuit het niets komen tot een concrete propositie voor een bepaald gebied. Wij zijn erbij voor ondersteuning en af en toe een stukje verwarring. Aan het einde van de dag reflecteren de masters weer op de presentaties van de teams.

Conceptontwikkeling bestaat bij de gratie van veel zien en daar draagt het programma enorm aan bij; er worden tal van steden en locaties bezocht. Het spoort de deelnemers aan om dat in hun werk ook te doen: blijf voortdurend je rugzak vullen met nieuwe voorbeelden en referenties. De mix aan deelnemers is daarbij zeker ook behulpzaam. Je komt heel uiteenlopende mensen tegen en dat is op zich al zeer leerzaam. De masterclass maakt de deelnemers duidelijk wat zij met conceptontwikkeling kunnen bijdragen aan de uiteenlopende uitgaven die op de stad afkomen. Denk aan de verdichting maar ook bijvoorbeeld aan klimaatadaptatie. Het is die combinatie, die puzzel die het interessant maakt. Als je integraal kunt denken vanuit één concept helpt dat geweldig om complexe projecten van de grond te krijgen." 

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/opleidingen/Edward%20van%20Dongen286.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/opleidingen/Edward%20van%20Dongen286.jpg

Tags