Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/synchroon-75-jaar.jpg
Nieuws
23 september 2014
"We ontwikkelen nog steeds in de geest van Johan Matser"
In het jaar dat de NEPROM 40 jaar oud wordt viert ook één van de leden een jubileum: Synchroon bestaat 75 jaar.
In het jaar dat de NEPROM 40 jaar wordt viert één van de leden een veel langer jubileum. Synchroon, met als voorganger Johan Matser, dat dit jaar 75 jaar bestaat, en Hopman Interheem Groep.

Voor de NEPROM aanleiding voor een zomers gesprek met directeur Bart van Breukelen en adjunct-directeur Tobias Verhoeven. We blikken terug op de wortels van het bedrijf en de ontwikkeling die het doormaakte tot de dag van vandaag. “De charme van het vak is weer terug”.
 
Grondlegger van Nederlandse projectontwikkeling
We gaan terug naar 1939. Een tijd waarin projectontwikkeling een nog onbekend begrip is. Toch wordt in dat jaar de kiem gelegd voor de bedrijfsactiviteiten van Johan Matser. Een jaar voordat de Tweede Wereldoorlog Nederland in zijn greep krijgt gaat hij aan de slag als makelaar. Het daadwerkelijke project ontwikkelen krijgt eigenlijk pas echt vorm in de jaren ’50 zo beschrijft directeur Bart van Breukelen.

“Ín de jaren ’50 gaat Johan Matser over tot het voor eigen rekening en risico gronden kopen en liet hij deze bebouwen, meestal met woningen. De financiering regelde hij zelf, terwijl de bouw werd uitbesteed aan bevriende aannemers”. Met deze activiteiten wordt Johan Matser gezien als één van de grondleggers van de Nederlandse projectontwikkeling.

De wederopbouw na de oorlog is dan in volle gang. Nederland heeft een groot tekort aan woningen en woningbouwprojecten nemen in schaalgrootte toe. In deze omstandigheden komen de bedrijven die later opgaan in Synchroon tot bloei.

Van Breukelen: “Johan Matser start zijn woningprojecten vanuit Hilversum maar verlegt zijn horizon al snel, onder meer naar de Rotterdamse regio. Maar het verhaal van ons bedrijf is natuurlijk ook dat van de bedrijven Hopman en Interheem die later samengevoegd zijn. Ook Hopman is al een bedrijf uit de 50 ‘er jaren. In de jaren ‘60 zie je dat onze voorlopers ontwikkelen in vrijwel het hele land. De activiteiten van Matser bestrijken dan al een groot deel van het land en Interheem ontwikkelt met name in het Noorden en Oosten van het land, maar ook in Brabant”.

Lees het volledige interview

Tags