Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/rompertje-2015.jpg
Nieuws
9 december 2015
'Rompertje'-onderzoek BPD: "Marktherstel loopt langs snelwegen"
Hoe ziet de markt voor de koopwoningen eruit als we naar gemeenten en regio’s kijken? Elk jaar doet BPD daar onderzoek naar.

Hoe ziet de markt voor de koopwoningen eruit als we naar gemeenten en regio’s kijken? Elk jaar doet BPD daar onderzoek naar. Dat resulteert in kaartbeelden die de relatieve kracht van de woningmarkt weerspiegelen.

De sterkste marktgebieden treffen we aan in de noordvleugel en het grootste deel van de zuidvleugel van de Randstad. Ook het westelijk deel van Gelderland en het midden van Brabant zijn sterk. Nieuw is dat het Rompertje reikt tot aan Zwolle. Daarvoor was deze stad een losse ’enclave’, zoals Groningen en Maastricht.

Wat is het Rompertje?
Toen BPD in 2010 voor de eerste maal een kaartbeeld stileerde, had dat de vorm van een rompertje. Dat heeft het niet meer, maar ‘het rompertje’ is intussen een begrip in de vakwereld geworden. Bovendien vormen de sterke marktgebieden als het ware de romp van ons land. Het rompertje komt vergaand overeen met de regio’s die economisch en demografisch het hoogste scoren; de samenhang is evident, want bereikbaarheid van arbeidsplaatsen speelt bij de keuze van een woonplaats uiteraard een vooraanstaande rol. En omgekeerd: bedrijven vestigen zich graag op locaties waar zij gekwalificeerde (jonge) arbeidskrachten kunnen aantrekken.

Download Woningmarkt op de kaart in het Rompertje 2015


Wilt u het NEPROM-nieuws via e-mail ontvangen? Meld u dan aan voor de tweewekelijkse NEPROM Update.


Downloads