Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Woningklein.jpg.png, https://www.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Woningklein.jpg.png
Nieuws
15 juni 2021
‘Dit spelletje moet niet te lang duren’
Met alleen bijbouwen in steden wordt de woningnood niet opgelost. De consument kan het zich niet meer veroorloven.

Dit artikel verscheen op 4 juni op bpd.nl

Dat je de woningnood goeddeels kan oplossen door bij te bouwen in de steden is wensdenken, concludeert Walter de Boer, bestuursvoorzitter van projectontwikkelaar BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Dat Rijksbouwmeester Floris Alkemade aan dit 'planningsoptimisme voor de binnenstad' vastklampt, is volgens hem schadelijk voor de woningmarkt.

"Het is een paradox", zegt Walter de Boer. "Een hele grote groep heeft geen toegang meer tot de woningmarkt. Dat is een zorg. Maar de ironie is: in de bouw- en vastgoedwereld draait iedereen hartstikke goed. Die schaarste op de woningmarkt heeft geleid tot hogere bouwkosten, hogere winstmarges, hogere ontwikkelingswinsten, hogere huurprijzen en daarmee de hogere inkomsten voor beleggers. En woningeigenaren profiteren van hogere woningwaardes. Iedereen profiteert mee, behalve de mensen die geen toegang krijgen. We zijn bezig een heleboel huishoudens buiten de woningmarkt te plaatsen. En die kloof wordt groter en groter."

Dit kan zo niet doorgaan, vindt de bestuursvoorzitter van de grootste gebiedsontwikkelaar van Nederland. "Als er iets met de rente zou gaan gebeuren – los van de bouwkosten en de kwalitatieve eisen die we stellen – gaat dit hopeloos vastlopen. De consument kan het zich niet meer veroorloven. What goes up, must come down. De vraag is op welke termijn er verandering gaat komen."

 

 


Tags