Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/deelauto.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/deelauto.jpg
Nieuws
10 oktober 2018
​Meer deelauto’s voor betere bereikbaarheid en schonere lucht
Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) tekende op 4 oktober met 40 partijen een Green Deal om autodelen te bevorderen.

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) tekende op 4 oktober met 40 partijen een Green Deal om autodelen te bevorderen. De NEPROM is één van deze partijen. Verder gaat het om gemeenten, provincies, leasebedrijven, deelauto-aanbieders, Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Green Deal heeft als doel 100.000 deelauto’s en 700.000 gebruikers van deelauto’s in 2021. Op dit moment zijn er zo’n 41.000 deelauto’s.

Staatssecretaris Van Veldhoven zei bij de ondertekening: “Een eigen auto voor de deur klinkt zo vanzelfsprekend. Maar auto’s staan gemiddeld 23 van de 24 uur stil. Door een auto te delen staat deze minder lang geparkeerd. Dat scheelt ruimte en de kosten van een parkeervergunning. Bovendien blijkt dat autodelers hun auto bewuster gebruiken, en daarom een stuk minder CO2 uitstoten”.

Concrete voordelen voor ontwikkelaars zijn dat een toename van autodelen kansen biedt voor het verlagen van parkeernormen en dat het kan bijdragen aan de verkoop/verhuurbaarheid van woningen zonder eigen (tweede) parkeerplaats. Dit zijn belangrijke elementen uit onze Investeringsstrategie Thuis in de Toekomst.

Mede daarom is het voor de NEPROM en haar leden waardevol om deze Green Deal te ondertekenen en met overheden en aanbieders van deelautoconcepten samen te werken aan het vergroten van draagvlak voor autodelen, zowel bij gemeenten als bij consumenten. Omgekeerd is het voor overheden en deelautoaanbieders interessant om samen te werken met vastgoedpartijen die zijn verenigd in de NEPROM, omdat nieuwbouwontwikkelingen kansen bieden voor het inzetten van deelauto’s.

Deze Green Deal is het vervolg op eerdere afspraken om het gebruik van deelauto’s te stimuleren. Meer informatie: www.autodelen.info