Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/mnw2015.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/mnw2015.jpg
Nieuws
11 juli 2019
​Monitor Nieuwe Woningen: Onvoldoende aanbod om de verkoop op peil te houden
De schaarste aan woningen is groot. Het aanbod van nieuwbouwkoopwoningen droogt op en er komt minder nieuw koopaanbod op de markt.

De schaarste aan woningen is groot. Het aanbod van nieuwbouwkoopwoningen droogt op en er komt minder nieuw koopaanbod op de markt.

In het eerste kwartaal van 2019 stonden 22% minder nieuwbouwwoningen te koop en werden 12% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2018. Vooral het koopaanbod van nieuwbouw eengezinswoningen neemt af en daardoor neemt ook vooral de verkoop van nieuwbouw eengezinswoningen af.

Ondanks het grote woningtekort is het aantal afgegeven bouwvergunningen voor koopwoningen in het eerste kwartaal van 2019 sterk gedaald, er werden 35% minder bouwvergunningen voor koopwoningen verleend dan een jaar eerder. In de afgelopen 3,5 jaar is dit aantal nog niet zo laag geweest. Bovendien ondervinden veel bouwplannen momenteel vertraging doordat ze zijn stilgelegd door afschaffing van het PAS.Bron: Monitor Nieuwe Woningen en CBS, bewerking NEPROM/OTB

Dat de productie op termijn terug gaat lopen is nog niet goed te zien als je naar buiten kijkt. Er zijn momenteel veel woningen in aanbouw. Het aantal verkochte maar nog niet opgeleverde woningen in de pijplijn is in minder dan 5 jaar gestegen van 50.000 tot meer dan 90.000 woningen. De periode tussen verkoop en oplevering van woningen is door de beperkte bouwcapaciteit sterk toegenomen, vooral voor meergezinswoningen.

Door het grote aantal woningen in de pijplijn is het aantal opleveringen het afgelopen jaar op peil gebleven, terwijl de aantallen te koop staande en verkochte nieuwbouwwoningen alweer meer dan een jaar dalen. De verwachting is dat er momenteel te weinig nieuwbouwplannen worden gemaakt en bouwvergunningen worden afgegeven om de koopproductie op termijn op peil te houden.

NB: Beschikbare gegevens uit de Monitor Nieuwe Woningen lopen tot en met het eerste kwartaal van 2019 en hebben betrekking op 70 à 80% van de door beroepsmatige opdrachtgevers gerealiseerde nieuwe koopwoningen. Woningen die worden gebouwd onder particulier opdrachtgeverschap maken geen deel uit van de monitor.