Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Pleidooi%20website.png, https://www.neprom.nl/Afbeeldingen/Pleidooi%20website.png
Nieuws
22 juni 2020
​Monsteralliantie biedt woningbouwpleidooi aan
NEPROM heeft op 18 juni samen met G40, Vereniging Eigen Huis, Woonbond en een groot aantal andere organisaties aan Tweede Kamerleden het pleidooi ‘De crisis uit investeren met toekomstbestendige woningbouw!’ overhandigd.

NEPROM heeft op 18 juni samen met G40, Vereniging Eigen Huis, Woonbond en een groot aantal andere organisaties in de woningbouw aan Tweede Kamerleden Jessica van Eijs (D66), Daniël Koerhuis (VVD), Julius Terpstra (CDA), Henk Nijboer (PvdA), Paul Smeulders (GroenLinks) en Sandra Beckerman (SP) het pleidooi 'De crisis uit investeren met toekomstbestendige woningbouw' overhandigd.

In dit pleidooi vraagt de woningbouwalliantie de Tweede Kamer en het Kabinet om samen miljarden euro’s vrij te maken om in de bouw van betaalbare en duurzame huizen te investeren.

Desirée Uitzetter (voorzitter NEPROM) sprak tijdens de druk bezochte bijeenkomst in Nieuwspoort de Kamerleden indringend toe. “Niemand weet hoe diep de crisis wordt, maar alle partijen van links tot rechts en van consument tot bouwer, iedereen is er van overtuigd dat we nu echt moeten handelen. Het tekort beloopt inmiddels meer dan 330.000 woningen. Het is daarom dringend noodzakelijk dat we tot 2030 minstens 90.000 nieuwe huizen per jaar bouwen om dat enorme tekort in te lopen. Overheden, marktpartijen en consumentenorganisaties moeten daarom de handen ineen slaan om met een omvangrijk investeringsplan de woningbouw echt naar een hoger plan te brengen.”

Volgens Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis, gaat het niet alleen om een economisch vraagstuk, maar vooral ook om een sociaal vraagstuk. “Wonen in Nederland is gelukkig een grondrecht maar als we niet oppassen dan komt dat grondrecht in gevaar. Het aantal daklozen is de afgelopen 10 jaar verdubbeld en er zijn minder starters dan ooit succesvol op de woningmarkt. We weten allemaal dat wanneer vraag en aanbod niet in evenwicht is, de prijs omhoog gaat en deze prijs betaalt de burger. Daar moeten we iets aan doen.”

Paul Depla, voorzitter van de G40: “De behoefte aan woningen is groot, dat zien we ook in de steden. Heel veel mensen willen graag in de stad wonen. Tegelijkertijd zien we dat die toegang tot de steden steeds lastiger wordt. Dat is niet alleen zonde voor de woonconsumenten, maar ook voor de stad. De stad heeft de instroom en doorstroom hard nodig om ook in de toekomst een aantrekkelijk gebied te blijven. Je wilt een stad zijn waar het voor iedereen goed toeven is. Dat betekent dat er gebouwd moet worden in prijsklassen die voor iedereen beschikbaar zijn. Ook als gemeenten moeten we daar onze stinkende best voor doen.”

Kamerlid ​Daniël Koerhuis (VVD) bedankte mede namens de andere aanwezige Kamerleden de woningbouwalliantie voor het gezamenlijke pleidooi. Ook tijdens het daarop aansluitende Algemeen Overleg in de Tweede Kamer kwam het pleidooi veelvuldig aan bod.