Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/cees-van-bemmel.jpg
Nieuws
9 oktober 2012
‘Niet alleen naar Den Haag wijzen’
"Als sector hebben we ook een eigen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld in het saneren van de twintig procent overcapaciteit in onze sector," aldus Cees  van Bemmel, CEO Van Wijnen Groep.
‘Prima dat de organisaties uit onze sector zich nu bundelen en met een compleet pakket komen voor de korte en langere termijn. Er is momenteel veel nood in de bouw, daar moeten politiek en sector samen eensgezind mee aan de slag. Wat heel snel door Den Haag moet gebeuren: zekerheid aan kopers en huurders geven over hoe de komende jaren met kopen en huren wordt omgegaan. Zelf ben ik geen voorstander van complete afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, maar àls je het dan doet: doe het geleidelijk. Ploeg de opbrengst terug in de vorm van belastingverlaging en vul er geen gaten mee – zoals nu gebeurt. Het idee van de vlaktaks is nog steeds prima.

Maar we moeten niet alleen naar Den Haag wijzen: als sector hebben we ook een eigen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld in het saneren van de twintig procent overcapaciteit in onze sector: die moeten we er zelf uitsaneren. Het leidt tot bouwen onder kostprijs en bezuinigingen op kwaliteit, dat is onaanvaardbaar. Ook voor de langere termijn staan we zelf aan de lat, door de omslag te maken van nieuwbouw naar hergebruik van bestaand vastgoed. We hebben 7 miljoen bestaande woningen in dit land: daar ligt de opgave en daar moeten we zelf ons huiswerk op doen.’ 

Dit interview is het tweede in een serie korte interviews met topmensen uit de bouwbranche, die hun mening geven over het Nationaal Stimuleringspakket voor de Woningmarkt. Zestien partijen uit de bouwsector hebben gezamenlijk dit pakket van stimulerende noodmaatregelen voor de woningmarkt gepresenteerd aan Tweede Kamer, Kabinet en de informateurs in Den Haag.

Ronald Dielwart, directielid Dura Vermeer - ‘Regeerakkoord zet voor komende tijd de lijnen uit’
Peter Langenberg, Directeur Zeeman Vastgoed - ‘Hypotheekrenteaftrek onhoudbaar in Europese context’
Arjan Schakenbos, CEO Vesteda groep - 'Alles begint bij de starters'
Cees van Bemmel, Directievoorzitter van Wijnen Holding -
‘Niet alleen naar Den Haag wijzen’
Geert Hurks, Directeur Hurks Groep - ‘Politici moeten meer denken aan het landsbelang’