Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/geert-hurks.jpg
Nieuws
4 oktober 2012
‘Politici moeten meer denken aan het landsbelang’
‘De woningmarkt in Nederland is compleet tot stilstand gekomen. Dat wordt in belangrijke mate door de politieke onzekerheid veroorzaakt’ aldus Geert Hurks, CEO van de Hurks Groep.
‘De woningmarkt in Nederland is compleet tot stilstand gekomen. Dat wordt in belangrijke mate door de politieke onzekerheid veroorzaakt. Begrijpelijk ook: mensen die in onzekerheid leven, durven geen beslissingen te nemen, ze zijn lamgeslagen. Ons land heeft voor de langere termijn behoefte aan een duidelijk en consistent beleid voor de woningmarkt. De precieze keuzes zijn niet eens zozeer van belang – hoewel ik persoonlijk er niks op tegen heb dat mensen aflossen op hun woning – maar het gaat vooral om het creëren van duidelijkheid. Daar spreek ik de politiek op aan: stap af van de kleine puzzelstukjes, kijk naar het geheel en denk vooral aan het landsbelang! Daar heeft het de laatste jaren aan ontbroken. Het lijkt in Den Haag steeds meer erop alsof we Italiaanse kabinetten hebben, die om de haverklap wisselen. Dat past niet bij Nederland.

De bouwsector heeft een grote impact op de economie als geheel. Zonder nieuwe woningen ook geen nieuwe interieurs, nieuwe tuinen enzovoorts. Sla de handen ineen om uit de crisis te komen. En begin daar morgen mee, bijvoorbeeld door de regels van de AFM aan te passen. Die regels zijn zo knellend, dat zzp’ers – toch echt een belangrijke groep in onze samenleving – zonder vast contract geen hypotheek kunnen krijgen. Door dat op korte termijn te veranderen, komt de markt weer in beweging. Het kost niets, maar heeft groot effect.’ 

Dit interview is het eerste in een serie korte interviews met topmensen uit de bouwbranche, die hun mening geven over het Nationaal Stimuleringspakket voor de Woningmarkt. Zestien partijen uit de bouwsector hebben gezamenlijk dit pakket van stimulerende noodmaatregelen voor de woningmarkt gepresenteerd aan Tweede Kamer, Kabinet en de informateurs in Den Haag.

Ronald Dielwart, directielid Dura Vermeer - ‘Regeerakkoord zet voor komende tijd de lijnen uit’
Peter Langenberg, Directeur Zeeman Vastgoed - ‘Hypotheekrenteaftrek onhoudbaar in Europese context’
Arjan Schakenbos, CEO Vesteda groep - 'Alles begint bij de starters'
Cees van Bemmel, Directievoorzitter van Wijnen Holding -
‘Niet alleen naar Den Haag wijzen’
Geert Hurks, Directeur Hurks Groep - ‘Politici moeten meer denken aan het landsbelang’