Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/ronald-dielwart.jpg
Nieuws
1 november 2012
‘Regeerakkoord zet voor komende tijd lijnen uit’
Den Haag geeft aan: zo gaan we het doen en dit wordt voorlopig niet meer gewijzigd. Voor de koopmarkt is dat van essentieel belang, aldus Ronald Dielwart, directielid Dura Vermeer.
‘De crisis houdt onze sector ongenadig in de greep. Als bouwer en ontwikkelaar van woningen zagen wij in 2007 al dat het aantal mensen groeide dat geen financiering voor hun woning kon krijgen. Tot 2009 liep onze productie nog op, maar die is van lieverlee steeds verder achteruit gehold. Consumenten krijgen de aankoop niet gefinancierd, mede door te strenge regels van de banken. Bovendien krijgen ze hun bestaande woning niet verkocht. Gevolg: ze zijn gevangen in onzekerheid. Kijkend naar de toekomst weten ze niet of de woningprijzen nóg verder dalen en wat er met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren. Starters zien hun financieringsmogelijkheden alleen maar verder teruglopen. Voor iedereen in deze markt geldt daarom: er is schreeuwend behoefte aan duidelijkheid.

Het regeerakkoord zet nu voor de komende tijd de lijnen uit en dat is een goede zaak. Den Haag geeft aan: zo gaan we het doen en dit wordt voorlopig niet meer gewijzigd. Voor de koopmarkt is dat van essentieel belang. Er wordt weliswaar ingegrepen in bestaande hypotheken, maar men doet dat gelukkig heel geleidelijk – anders zijn de effecten niet te voorzien. Wel moet de politiek oppassen dat mensen die een nieuwe hypotheek aangaan niet op te hoge lasten komen; het geheel aflossen van de hypotheekschuld in 30 jaar is onnodig. De helft zou meer dan genoeg zijn.

Naast de koopsector wordt nu ook de huursector aangepakt. Scheefwoners worden aangespoord door te stromen of anders de marktconforme prijs te betalen. Want ook aan die kant zit de woningmarkt compleet op slot. Ook hier geldt: goed dat er een begin is gemaakt met een duidelijk perspectief voor de langere termijn. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en kunnen mensen weer weloverwogen keuzes maken in de nieuwe realiteit.’ 

Dit interview is het vijfde en laatste van een serie korte interviews met topmensen uit de bouwbranche, die hun mening geven over het Nationaal Stimuleringspakket voor de Woningmarkt. Zestien partijen uit de bouwsector hebben gezamenlijk dit pakket van stimulerende noodmaatregelen voor de woningmarkt gepresenteerd aan Tweede Kamer, Kabinet en de informateurs in Den Haag.

Ronald Dielwart, directielid Dura Vermeer - ‘Regeerakkoord zet voor komende tijd de lijnen uit’
Peter Langenberg, Directeur Zeeman Vastgoed - ‘Hypotheekrenteaftrek onhoudbaar in Europese context’
Arjan Schakenbos, CEO Vesteda groep - 'Alles begint bij de starters'
Cees van Bemmel, Directievoorzitter van Wijnen Holding -
‘Niet alleen naar Den Haag wijzen’
Geert Hurks, Directeur Hurks Groep - ‘Politici moeten meer denken aan het landsbelang’