Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/jan-fokkema1-286.jpg
Nieuws
10 december 2013
‘Uitstel lagere epc een goede zaak, meerkosten te hoog’
Wel of niet de epc verhogen in 2015? Directeur Jan Fokkema van de Neprom, weet het zeker: “Niet doen.”, zo meldde hij Cobouw.
Minister Blok twijfelt. Wel of niet de epc verhogen in 2015? Directeur Jan Fokkema van de Neprom, weet het zeker: “Niet doen.” Neprom is een van de partijen uit het lenteakkoord. Met de overheid spraken ze af dat de epc in 2015 van 0,6 naar 0,4 gaat. Nieuwe woningen moeten in 2020 namelijk bijna helemaal energienul zijn. Fokkema wil de belofte niet breken, maar deelt de mening van Blok dat de markt die aanscherping nu niet aan kan.

Waarom zit u nu niet te wachten op strengere energieprestatie-eisen?
 
“De stap van 0,6 naar 0,4 brengt aanzienlijke meerkosten met zich mee. Dat blijkt uit de praktijk. Er zijn forse schommelingen tussen bouwers met al hun verschillende concepten, maar 0,4 vergt het uiterste van hen. Ons doel is dat je woningen op een bouwkundige manier robuust energiezuinig maakt. Dat betekent een zeer hoog isolatieniveau, hoge kierdichting, lage temperatuurverwarming en een hoogwaardig ventilatiesysteem. Pv-cellen op het dak plakken kan altijd nog.”
 
Hoe hoog zijn die meerkosten?
 
“Dat varieert zeer sterk. Grofweg 10.000 euro per woning, schat ik. Het ministerie werkt aan een onderzoek.”
 
Sommige bouwers zeggen: 0,4 kan met gemak…
 
“Het is haalbaar, onze leden werken er keihard aan, het gebeurt ook, maar er hangt een prijskaartje aan. Wij vinden het niet verstandig om nu 0,4 voor iedere nieuwbouwwoning te verplichten.”
 
Bang voor katten in zakken?
 
“Ja! Als je iets te snel wilt invoeren, is de kans op problemen en ontevreden consumenten groter. Neem de balansventilatie in relatie tot de gezondheidsproblemen een paar jaar geleden. Aan dat systeem hangt nog steeds een negatieve klank, omdat het op te grote schaal, te snel werd ingevoerd. Een aantal technieken hebben zich nog onvoldoende in de praktijk bewezen en zijn nog te kwetsbaar voor gebruikersgedrag om nu over de volle breedte van de nieuwbouw in te voeren.”
 
2015 komt te vroeg, wanneer bent u er wel klaar voor?
 
“Naar 0,4 in 2015 zouden we heel graag willen. In de huidige markt is het echter al moeilijk genoeg om de nieuwbouw concurrerend te houden met de bestaande bouw.”
 
U wilt een stimuleringspremie voor zeer energiezuinige nieuwbouw. Blok voelt daar niets voor. Snapt u dat?
 
“Nee, de overheid meet met twee maten. Waarom verkopen hybride auto’s zo goed? Omdat mensen dat in hun portemonnee voelen. Geef de koper of huurder van een energiezuinige woning ook direct financieel voordeel, dan zal hij daar ook voor kiezen. ”
 
Laat Blok de nieuwbouw in de steek?
 
“De overheid heeft te weinig oog voor de problemen van de nieuwbouwmarkt. Er zijn subsidieprogramma’s voor de bestaande voorraad, terwijl de multiplier van de nieuwbouw, via doorstroming op de woningmarkt, veel groter is. Terecht legt de minister prioriteit bij de bestaande voorraad, maar stel daar dan ook eisen. Daarnaast is het onzin om te denken dat je geen nieuwbouw meer nodig hebt.”
 
Dit artikel is overgenomen uit de Cobouw van 6 december