Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
12 mei 2016
10 NEPROM-vuistregels voor integriteit - deel 5
In een overzichtelijke set van 10 vuistregels zetten we de basis van het integriteitsbeleid van de NEPROM op een rijtje.

In een overzichtelijke set van 10 vuistregels zetten we de basis van het integriteitsbeleid van de NEPROM op een rijtje. Met een (praktische) onderbouwing. De diverse onderdelen of instrumenten van de NEPROM-aanpak komen daarbij aan bod. Vandaag de vijfde regel:  

5. Houd een transactieregister bij

Deel 4 ging over de vraag ‘hoe te handelen bij incidenten?’ en het benodigde onderzoek dat vervolgens is vereist. Een belangrijke bron om te herleiden hoe transacties zijn verlopen, is het zogenoemde transactieregister. Dat is sowieso een goede manier om bedrijfsprocessen en gegevens te ordenen; los van het onderwerp integriteit. In het transactieregister worden namelijk de kernelementen van iedere business-to-business transactie centraal en uniform geregistreerd.

Het gaat bijvoorbeeld om prijs, betrokken partijen, herkomst van het geld, reden voor de transactie etc. Op onze site staat meer informatie, over de inrichting en verbetering van het transactieregister.

Sommige NEPROM-leden kijken achteraf nog wel eens terug in het register; gewoon om te kijken of ze de juiste zakelijke beslissing genomen hebben. Dissonante patronen worden zo ook (sneller) herkend.

Controle door de accountant kost ook minder tijd en moeite als gegevens d.m.v. het transactieregister volledig, juist en integraal aangeleverd worden. Benodigde gegevens zijn vaak wel beschikbaar, maar her en der verspreid en in verschillende vorm. Een register maakt het dus makkelijker en overzichtelijker.

Dit is deel 5 in een reeks van 10. Deel 6 gaat over de rol van de accountant. Je kunt alle vuistregels terugvinden op onze site.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/integriteit.jpg

Tags