Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/integriteit.jpg
Nieuws
22 juni 2016
10 NEPROM-vuistregels voor integriteit - deel 8
In een overzichtelijke set van 10 vuistregels zetten we de basis van het integriteitsbeleid van de NEPROM op een rijtje.

In een overzichtelijke set van 10 vuistregels zetten we de basis van het integriteitsbeleid van de NEPROM op een rijtje. Met een (praktische) onderbouwing. De diverse onderdelen of instrumenten van de NEPROM-aanpak komen daarbij aan bod. Vandaag de achtste regel:  

8. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (rechtspersonen) is cruciaal

Het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (rechtspersonen) is een onderdeel van de lidmaatschapsaanvraag bij de NEPROM.

Uit een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) blijkt dat het gedrag van de aanvrager in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis (onderdeel van het Ministerie van Justitie) screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af.                                                              

De VOG wordt in ieder geval niet verstrekt als er sprake is van een strafbaar feit dat relevant is voor de betreffende functie of het aangevraagde doel; het lidmaatschap van een brancheorganisatie. Als de VOG niet verstrekt wordt, zal de NEPROM vragen om een uitleg (waarom niet?). De NEPROM vraagt periodiek een nieuwe VOG op bij leden. Ook daar geldt de ‘comply or explain’-regel.

Bij de selectie van nieuwe medewerkers voor integriteitgevoelige functies (sleutelfiguren), dient door NEPROM-leden als regel een Verklaring Omtrent het Gedrag gevraagd te worden of een vergelijkbare vorm van pre-employmentscreening toegepast te worden.

Dit is deel 8 in een reeks van 10. Deel 9 gaat over de eigen verklaring. Je kunt alle vuistregels terugvinden op onze site.