Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
29 juni 2023
Aedes, NEPROM en IVBN moeten het samen oplossen
Corporaties moeten in de komende acht jaren 250.000 sociale woningen realiseren plus 50.000 middenhuurwoningen. Voorzitters en directeuren van Aedes, NEPROM, vastgoedbeleggers IVBN, Min BZK en Autoriteit woningcorporaties (Aw) gaan tijdens een congres op 4 juli a.s. met elkaar in gesprek.

900.000 woningen in 2030, waarvan 300.000 corporatiewoningen. Hoe deze enorme aantallen voor elkaar te krijgen? Ondanks de bekende problemen van locaties, grondprijzen, bouwkosten en wat dies meer zij zou een oplossing kunnen zijn: een nieuwe productieketen tot stand brengen van corporaties, ontwikkelaars, beleggers en overheid? 

Voorzitters en directeuren van Aedes, NEPROM, vastgoedbeleggers IVBN, Ministerie Binnenlandse Zaken (BZK) en Autoriteit woningcorporaties (Aw) hebben hierover nagedacht. Heel bijzonder: zij staan 4 juli van 12.00 tot 18.00 uur samen op het podium. Locatie Madurodam te Den Haag
 

Corporaties zijn plotseling van de reservebank in de spitspositie terecht gekomen. Ze moeten in de komende acht jaren 250.000 sociale woningen realiseren plus 50.000 middenhuur. Bezitten ze de ontwikkelkennis, ontwikkelcapaciteit en financiering daarvoor? Ontwikkelaars beschikken over de eerste twee. Beleggers zijn de primaire partij voor de middenhuur. 
 

Door een nieuwe productieketen van alle partijen samen kunnen corporaties tempo maken. Ontwikkelaars krijgen daardoor perspectief om te overleven, nu nieuwbouw koopwoningen zich uit de markt geprijsd hebben. En nu institutionele beleggers huurwoningen minder financieren door regelgeving, rentestijging, dreigende afwaarderingen en veranderende assetallocatie. Veel ontwikkel-knowhow dreigt daardoor verloren te gaan. Zoals die ook bijna helemaal verloren is gegaan in de corporatiesector. Al jaren komt die sector niet verder dan een magere 15.000 nieuwbouwwoningen. Voor verdubbeling is meer nodig dan goede voornemens alleen. 
 

Een nieuwe productieketen zou de aantallen vaart kunnen geven door opheffing van de scheiding DAEB, niet-DAEB en borging door het WSW van corporatie-middenhuur. Echter: in de Actieagenda Wonen uit 2021 staat dat corporaties dergelijke nieuwbouwwoningen commercieel financieren. Andere mogelijkheid: oprichting van een gezamenlijk ontwikkelbedrijf door een aantal corporaties. Als corporaties werkelijk in middenhuur kunnen investeren, zou een goed fundament ontstaan dat de hele woningmarkt stut, inclusief beleggershuur en koop. Mits er ook betere condities worden gecreëerd waarop beleggers weer ruimer willen meedoen. 
 

Luister en praat deze middag met de voorzitters van Aedes, NEPROM, en directeuren van IVBN, Aw, BZK, diverse corporaties en marktpartijen. Dit congres heeft veel interactie. 

Doelgroep: corporaties, ontwikkelaars, beleggers, financiers, bouwers, overheden, installateurs, toeleveranciers, adviseurs.  

Lees meer en meld je aan via de website van Vastgoedjournaal


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/nieuwbouw.nl.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/nieuwbouw.nl.jpg

Tags