Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
26 januari 2016
Afscheid oud-NEPROM-voorzitter Wienke Bodewes
Tijdens de ledenvergadering op 20 januari in Amsterdam-Noord nam de vereniging afscheid van Wienke Bodewes, die na zes jaar voorzitterschap de hamer overdroeg aan Bart van Breukelen.

Tijdens de ledenvergadering op 20 januari in Amsterdam-Noord nam de vereniging afscheid van Wienke Bodewes, die na zes jaar voorzitterschap de hamer overdroeg aan Bart van Breukelen. De aantredende voorzitter roemde de vele kwaliteiten van Wienke en hij bedankte hem voor zijn grote inspanningen voor de sector in de afgelopen zes jaar.

Het waren zes lange jaren. Wienke Bodewes heeft de vereniging in deze periode zeer vaardig door één van de meest intensieve crises in de historie van de Nederlandse projectontwikkeling gesleept. De sector is veranderd door de crisis, en de NEPROM veranderde mee. De vernieuwende impulsen binnen de vereniging kregen vorm tijdens Wienke's voorzitterschap.   

Bart van Breukelen refereerde onder andere aan de goede relatie die de oud-voorzitter met minister Blok opbouwde, zodat hij hem kon verleiden om het Nederlands vastgoed ook internationaal te promoten; onder andere tijdens de Expo-real in München. Daarnaast is Bodewes één van de koplopers geweest in het overleg met de overheid over integriteit in de vastgoedsector. Het Integriteit Overleg Vastgoed (IOV) is actief sinds 2010 en Wienke maakt er ook nu nog deel van uit.

Homo universalis
Bart van Breukelen typeerde zijn voorganger als een klassieke homo universalis. Volgens Wikipedia is dat "een persoon die al zijn faculteiten en vaardigheden ontwikkelt, dus bijvoorbeeld een goed ontwikkeld atletisch lichaam, maar ook een scherp verstand en bekwaamheden op veel gebieden, met name in de kunsten." Hij vergeleek Wienke qua uiterlijk en veelzijdigheid zelfs met David Bowie. "Een breed ontwikkelde geest in een sportief lichaam. En een veelvraat als het gaat om kennis en kunde."

Een bijzonder aspect van Wienke's leiderschap is zijn ambachtelijke betrokkenheid bij het vak van projectontwikkeling in de volle breedte - van gebiedsontwikkeling en architectuur tot de maatschappelijke en culturele impact van een project. "Hij is veel meer dan alleen maar een manager," aldus Van Breukelen. En over zijn karakter: "Wienke is een open boek, je weet wat je aan hem hebt. Hij is een warme, uitnodigende persoonlijkheid, die veel waarde hecht aan kameraadschap. Hij is ook een echte prater. Op een bescheiden manier kan hij toch dwingend aanwezig zijn. En daarnaast is Wienke ook nog eens een sportman, en iemand die wil winnen. Of het nu gaat om wielrennen of om een Lagerhuisdebat tijdens een NEPROM-ledenvergadering."

Van Breukelen weet dat Bodewes wel eens samen met minister Blok is gaan fietsen, wat leidt tot de onvermijdelijke vraag of hij toen de bewindsman heeft laten winnen of niet. Over deze kwestie laat de sportman zich wijselijk niet uit.

Na de fraaie speech van Bart bedankte Wienke de aanwezigen voor het vertrouwen dat de NEPROM-leden in hem hebben gesteld en hij benadrukte dat hij het altijd als een grote eer heeft beschouwd om de NEPROM op alle niveaus te mogen vertegenwoordigen.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/neprom-bestuur/Wienke-Bodewes3.jpg

Tags