Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/neprom-bestuur/Van%20Breukelen%20Bij%20BNR1.jpg
Nieuws
7 januari 2016
Bart van Breukelen bij BNR over 'Nieuwe Opgave'
Op donderdagochtend 7 januari was Bart van Breukelen als kersverse nieuwe voorzitter van de NEPROM te gast bij BNR Nieuwsradio in het programma van Roelof Hemmen.

Op donderdag 7 januari jl. was Bart van Breukelen, de kersverse nieuwe voorzitter van de NEPROM en directievoorzitter van Synchroon B.V. te gast bij BNR Nieuwsradio in het programma van Roelof Hemmen. Welke ontwikkelingen ziet Van Breukelen in de nabije toekomst als het gaat om wonen, werken en winkelen? Voor welke maatschappelijke problemen staan we? Waar liggen de prioriteiten?

Het interview is via BNR Nieuwsradio terug te luisteren.

Bekijk het interview op YouTube.

Rudolf Hemmen ging als eerste in op de toekomst van de retail in Nederland. Dit naar aanleiding van een serie berichten over winkelketens die het momenteel erg moeilijk hebben. Van Breukelen gaf echter aan dat er naast verliezers ook wel degelijk winnaars zijn in het internet-tijdperk: succesvolle nieuwe formules slaan hun vleugels uit.Ook wat betreft de aantrekkelijkheid van stadscentra is er geen reden voor paniek: volgens Van Breukelen zijn de meeste steden in het weekend gewoon gezellig en druk, maar "grootschalige winkelontwikkelingen buiten het centrum van de stad zullen we in de komende jaren niet meer zien."

Gevraagd naar de toekomstvisie van de NEPROM gaf Van Breukelen aan hoe 'De Nieuwe Opgave' momenteel door NEPROM-leden gezamenlijk wordt ontwikkeld. "De NEPROM reageert niet alleen op beleid van de overheid, maar ontwikkelt ook haar eigen visie op ontwikkelingen in retail, werken en wonen."

Vervolgens ging Rudolf Hemmen in op het probleem van kansarme kantoorruimte. Hij informeerde naar mogelijke creatieve oplossingen, maar "studenten en asielzoekers in oude kantoren langs de snelweg zetten is geen optie" aldus Van Breukelen. "Zij moeten in stedelijk gebied een plek kunnen vinden. Deels zal er overtollige kantoorruimte gesloopt moeten worden, maar dit is een langdurig proces: versnipperde eigendom is een groot probleem."

Ten slotte werd de woningmarkt besproken. Van Breukelen: "In de basis is de huidige woningmarkt gezond. Blok's beleid heeft de stabiliteit en het vertrouwen bevorderd. Wel is het zo dat we momenteel flinke verschillen zien per provincie. Maar het grote probleem voor de komende jaren is het gebrek aan plancapaciteit. Woonconsumenten hebben haast, en als we de plancapaciteit in het stedelijk gebied niet op orde brengen gaan prijzen te snel stijgen, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. De vraag is dus: waar willen mensen suburbaan wonen? In welke regio's gaan we op welke manier bouwen? Dit moet aansluiten op wat consument wil. Functiemenging lijkt daarbij een trend."


Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van het belangrijkste NEPROM-nieuws? Meld u dan aan voor de tweewekelijkse NEPROM Update.