Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
20 september 2012
Begroting 2013 vergroot crisis woningmarkt
Er vindt op dit moment een kaalslag plaats op de bouwmarkt. Dagelijks sluiten bedrijven definitief hun poorten. Belangrijkste oorzaak is de slabakkende woningmarkt.
Er vindt op dit moment een kaalslag plaats op de bouwmarkt. Dagelijks sluiten bedrijven definitief hun poorten. Belangrijkste oorzaak is de slabakkende woningmarkt.

De economische en financiële crisis en het doorgeschoten toezicht op de hypotheekverstrekking hebben voor een ineenstorting gezorgd. Burgers snakken naar duidelijkheid en perspectief; een voorwaarde eer zij zich weer durven te bewegen op de woningmarkt. Bouwers kijken reikhalzend uit naar die beweging.

De begroting voor 2013 lost die belofte niet in. De cocktail van verplichte annuïtaire aflossing voor starters, de stapsgewijze verlaging van de LTV van 106 naar 100% en de verhoging van de BTW van 19 naar 21% is dodelijk voor de woningmarkt en voor de woningbouw. Het slechtste wat een kabinet kan doen midden in zo’n diepe crisis is de prijzen verhogen, de financieringskraan verder dichtdraaien en toegangsdrempels voor starters naar onneembare hordes ophogen.

Weinigen zullen ontkennen dat de woningmarkt op termijn aan de huur- én aan de koopkant drastische hervormingen nodig heeft, dus niets doen is geen optie. Maar eerst moet de politiek alles op alles zetten om de woningmarkt zo snel mogelijk uit het slop te halen en als aanjager van de economie te benutten. Juist nu is een stimulans nodig, geen genadeklap. Zo’n stimulans hoeft niet veel geld te kosten, dient voor te sorteren op een aanpak die lange termijn zekerheid geeft en moet de burger moed geven.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/huizenmarkt-rood.jpg

Tags