Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/sense-of-place.jpg
Nieuws
17 september 2013
Belevingskenmerken van winkelvastgoed
Binnensteden moeten meer 'beleving' bieden om voor de consument aantrekkelijk te blijven. Maar hoe voeg je nu beleving toe aan een binnenstedelijk winkelgebied?

door Ingrid Janssen, Academic Professor Real Estate Management TiasNimbas Business School

Binnensteden moeten meer 'beleving' bieden om voor de consument aantrekkelijk te blijven. Maar hoe voeg je nu beleving toe aan een binnenstedelijk winkelgebied? En kunnen we de invloed van beleving op het economisch presteren van winkellocaties meten? Deze vragen staan centraal in een onderzoeksprogramma dat TiasNimbas samen met de TU/e en de Nederlandse Raad van Winkelcentra uitvoerde.

Het onderzoek legt een relatie tussen de fysieke kenmerken van de winkelomgeving en de waardering van het winkelgebied door de consument. We concluderen dat naast winkelaanbod en bereikbaarheid aspecten als materiaal van de bestrating, vormgeving van etalages en het lichtniveau van significante invloed zijn op de waardering van de winkelomgeving.

Ook is gekeken naar de sense of place van een winkellocatie, ofwel de emotionele waarde die een consument hecht aan een plek. Zo bleek dat een aantrekkelijke winkellocatie niet meteen een locatie hoeft te zijn waar een consument een emotionele band mee heeft.

In deze korte video zijn de resultaten voor u samengevat.