Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Knops%20website.png, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Knops%20website.png
Nieuws
12 januari 2020
BENG-eisen per 2021 van kracht
De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) worden per 1 januari 2021 ingevoerd. Dat heeft minister Knops van BZK geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

​De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) worden per 1 januari 2021 ingevoerd. Dat schreef minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 9 januari in een brief aan de Tweede Kamer. Deze nieuwe eisen zorgen voor betere energieprestaties van nieuwe gebouwen.

Om de BENG-eisen te kunnen berekenen is software nodig. Deze rekensoftware wordt door de markt ontwikkeld. Ondanks dat de betrokken partijen er hard aan hebben gewerkt was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800.

Nieuwe ingangsdatum geeft voldoende voorbereidingstijd
NEPROM, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes en BNA hebben daarom de minister op 16 december per brief gevraagd om de BENG-eisen per 1 januari 2021 in te laten gaan in plaats van per 1 juli 2020. Omdat zorgvuldigheid voorop staat bij de invoering, en om de partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels, heeft minister Knops hiermee ingestemd.

Energielabel
Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware ook nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen wordt dat ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

BENG congres op 26 mei
Hoe bouw je nieuwbouwwoningen BENG en beter? Daar heeft het Lente-akkoord jarenlang kennis en ervaringen over verzameld. Veel opdrachtgevers, bouwers en adviseurs hebben al de nodige praktijkervaring opgedaan – onder andere binnen het ZEN-platform. Tijdens het congres 'BENG! Zo doe je dat', dat plaatsvindt op 26 mei, worden bouwprofessionals in één middag bijgepraat over de belangrijkste aspecten van BENG, en over de meest recente lessen en inzichten uit de praktijk. (Het congres is verplaatst van 30 januari naar dinsdagmiddag 26 mei. Locatie en programma blijven hetzelfde.)