Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Kijkje%20in%20de%20keuken%20klein.png, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Kijkje%20in%20de%20keuken%20klein.png
Nieuws
13 januari 2020
BENG en utiliteitsgebouwen
Wat zijn de consequenties van de BENG-eisen voor utiliteitsgebouwen? DGMR heeft een interessante whitepaper gepubliceerd over dit onderwerp, getiteld 'Een kijkje in de BENG-utiliteitskeuken van 2020'.

Vanaf 1 januari 2021 hebben vastgoedontwikkelaars en architecten te maken met de nieuwe bepalingsmethode voor energieprestatie, NTA 8800. De BENG-eisen vervangen de huidige EPC-eisen, maar hoe streng zijn ze? En er zijn verschillende mogelijkheden om aan de nieuwe eisen te voldoen, maar hoe? Wat zijn de effecten van BENG voor utiliteitsgebouwen?

De whitepaper 'Een kijkje in de BENG-utiliteitskeuken van 2020' van DGMR zet een aantal veel voorkomende utiliteitsbouwfuncties naast elkaar. Berekeningen aan verschillende referentiegebouwen maken zichtbaar welke maatregelenpakketten er mogelijk zijn.

Compact ontwerp
In drie stappen geven de auteurs steeds aan hoe een utiliteitsgebouw een BENG-gebouw kan worden. In het ontwerpproces zal al vroegtijdig getoetst moeten worden of met name de BENG 1-indicator behaald gaat worden: een minder compact ontwerp kan er toe leiden dat BENG 1 kritisch wordt en daar moet door het ontwerpteam tijdig op geanticipeerd worden. Maar ook het halen van de BENG 2- en BENG 3-indicator gaat niet automatisch goed.

De DGMR-adviseurs concluderen dat de BENG 1-indicator, bij een enigszins compact ontwerp, relatief eenvoudig gehaald kan worden. Om ook aan de BENG 2- en BENG 3-eisen te voldoen moet uitgegaan worden van een goede isolatie, een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een laag geïnstalleerd vermogen voor verlichting en een efficiënte opwekker voor verwarming en koeling.