Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
7 januari 2020
BENG-software vertraagd
Vandaag was Claudia Bouwens (Programmaleider Lente-akkoord) op BNR Nieuwsradio over het dreigende extra oponthoud in de nieuwbouw, als gevolg van de vertraagde oplevering van de BENG-software.

De Nederlandse woningproductie staat al onder grote druk, en doordat de definitieve oplevering van de BENG-software vertraagd is wordt de situatie steeds penibeler. Het Algemeen Dagblad, het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio hebben de BENG-problematiek inmiddels op de radar. 

“Wil de introductie goed verlopen, stelt de sector, dan moet de software zes maanden voordat de nieuwe regels worden ingevoerd beschikbaar zijn. De energie-uitgangspunten moeten al bij het eerste nieuwbouwontwerp bekend zijn, en dan nog duurt het maanden voordat een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd, aldus de briefschrijvers. Een kortere periode dan zes maanden zal er volgens hen toe leiden dat de eerste maanden na 1 juli 2020 geen omgevingsvergunningen kunnen worden aangevraagd.” Dat schreef het Financieele Dagblad op 7 januari.

Interview met Claudia Bouwens in AD
“Nieuwe energie-eisen voor de bouw komen voor de sector te vroeg. De nodige rekensoftware is nog niet gereed. Bouwers hebben daarom uitstel gevraagd bij de minister, terwijl de invoering eerder ook al een half jaar was opgeschoven.” Dat schreef het Algemeen Dagblad op 3 januari.

Het AD interviewde Claudia Bouwens (Programmaleider Lente-akkoord) over de ontstane situatie: “We worden zenuwachtig, want er is al zoveel aan de hand in de bouw momenteel. Een nieuwe tegenslag met vergunningen na 1 juli betekent dat we de komende tijd niet genoeg woningen kunnen bouwen om de woningnood te keren. Dat is voor iedereen slecht nieuws. Bouwvergunningen zijn bijvoorbeeld al ernstig vertraagd, omdat pas in maart de maximumsnelheid voor auto’s omlaag gaat. Doordat auto’s bij een lagere snelheid minder stikstof uitstoten, ontstaat er dan pas ruimte voor nieuwbouw.”

Interview met Claudia Bouwens op BNR Nieuwsradio
Op 7 januari besteedde BNR Nieuwsradio ook aandacht aan het dreigende extra oponthoud in de nieuwbouw, als gevolg van de vertraagde oplevering van de BENG-software.
Luister naar het interview met Claudia Bouwens.

Zie ook:
Softwarepakket BENG niet gereed: Lente-akkoord pleit voor uitstel. (17-12-2019)

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Claudia%20klein.png, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Claudia%20klein.png

Tags