Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
11 oktober 2017
Binnenstedelijk intensiveringsprogramma opgestart
Het Intensiveringsprogramma Binnenstedelijke Gebiedstransformaties is de basis voor de praktische uitvoering van het gelijknamige Manifest.
In maart van dit jaar is het Manifest Binnenstedelijke Gebiedstransformaties ondertekend. Steden, marktpartijen en maatschappelijke organisaties hebben hierin vastgelegd hoe ze een meerjarige samenwerking aangaan en de krachten slim bundelen om de woningbouw op verouderde terreinen binnen de steden te versnellen en op te schalen.

Het Intensiveringsprogramma Binnenstedelijke Gebiedstransformaties is de basis voor de praktische uitvoering van het Manifest. De afgelopen maanden hebben we in nauw overleg met een groot aantal partijen dit programma ontwikkeld. Het is opgebouwd langs drie lijnen:

1. Gemeenschappelijke problemen doorgronden en oplossen;
2. Concrete transformatieprojecten versneld tot uitvoering brengen;
3. Opgedane kennis verankeren in onderwijs en opleidingen.

We kiezen voor een pragmatische insteek. Geen eindeloze onderzoeken en nieuwe organisatiestructuren, maar gebruik maken van wat er al is aan kennis, netwerken enzovoort. In themagroepen over projecten met een vergelijkbaar vraagstuk proberen we in een paar sessies oplossingen uit te werken waarmee ieder in zijn eigen project weer verder kan.

In grotere bijeenkomsten en via een website, nieuwsbrieven, social media worden de resultaten met een veel breder publiek gedeeld. Een belangrijk punt van aandacht is ook het goed opleiden van mensen, omdat als gevolg van de crisis veel kennis en kunde uit de sector is verdwenen.

Er is een breed commitment. NEPROM, IVBN, Bouwend Nederland, NVB, G32, VNG, de G4-gemeenten, IPO en de ministeries van IenM en BZK hebben allemaal hun inhoudelijke steun aan het programma uitgesproken. Inmiddels hebben zij ook bijna allemaal een financiële bijdrage toegezegd.

Platform31 begeleidt het traject en is samen met de NEPROM, BZK en G32 druk bezig met de laatste voorbereidingen om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De eerste stap is het bekend maken van het programma. Daarmee zijn we gestart op de bestuurlijke netwerkdag van de G32, waar een sessie aan dit onderwerp gewijd was. En tijdens de Dag van de Stad op 30 oktober staat binnenstedelijke gebiedstransformatie opnieuw op het programma. Binnenkort start ook de werving van deelnemende projecten.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/manifest-bg.jpg

Tags