Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/jan-fokkema1-286.jpg
Nieuws
12 maart 2015
Column: Hou het simpel
Ik ga hier niet schrijven over EPC- en EI-normen, want géén gewoon mens snapt daar iets van. Terwijl het doel heel simpel is: het energiegebruik van huishoudens duurzaam naar beneden krijgen.

Deze column van Jan Fokkema (directeur NEPROM) verscheen op 2 maart in Cobouw.

Ik ga hier niet schrijven over EPC- en EI-normen, want géén gewoon mens snapt daar iets van. Terwijl het doel heel simpel is: het energiegebruik van huishoudens duurzaam naar beneden krijgen.

Waarin is de gemiddelde koper of huurder wél geïnteresseerd? In geld, in gezondheid en in gemak. Hoe simpel kan het zijn en hoe vaak is het al niet gezegd? Laat de consument energie besparen via zijn portemonnee, te beginnen met de nieuwbouw.

De nieuwbouw is inmiddels zo energiezuinig dat we daar verdere energiebesparing gewoon via beprijzing kunnen stimuleren, en wel als volgt. Over de eerst 250 kuub aardgas betaal je geen energiebelasting. En over het gebruik daarboven betaal je dubbel. Over de eerste 1250 kWh elektriciteit betaal je geen belasting. En daarboven dubbel. Je mag 1 kuub gas inruilen voor 5 kWh elektriciteit. En omgekeerd. En klaar ben je. Klein of groot huis, dat maakt niet uit. Flatje of vrijstaand: idem. En over een paar jaar verlagen we de grenzen voor de nieuwbouw en dat kondigen we nu vast aan.

Voor de bestaande voorraad zitten er misschien iets meer haken en ogen aan, maar ook daar zet beprijzing de meeste zoden aan de dijk. En iedereen snapt het. Natuurlijk moet zo’n systeem ruim van tevoren aangekondigd worden en de grenzen langzaam verlaagd, maar hetzelfde systeem is daar hanteerbaar. De markt regelt zichzelf. Eigenaren maken hun afweging op basis van die hogere belasting en kiezen sneller voor energiebesparende maatregelen. Huurders zullen bij verhuurders aankloppen om maatregelen te nemen. En omgekeerd, want ook de verhuurder wordt er beter van. En mocht blijken dat lage inkomensgroepen in slecht geïsoleerde huizen hier onevenredig onder lijden, dan weten we daar heus wel passende oplossingen voor te vinden.

Dus, houdt het simpel. Stop met de voor leken onbegrijpelijke EPC- en EI-regelgeving. Beprijs bovenmatig energiegebruik in het huis. Te beginnen, bij de nieuwbouw! Wie schaart zich achter dit idee en gaat zich er ook voor inzetten?

Jan Fokkema, directeur Neprom