Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
21 juli 2015
Concept Circle 14 september - Meet the Placemakers!
De 5e Concept Circle vindt plaats op de Amsterdamse broedplaats De Ceuvel. Ook nemen we De Buiksloterham onder de loep.

Op 14 september vindt de vijfde Concept Circle bijeenkomst plaats. Op de Amsterdamse broedplaats De Ceuvel staat dan het thema ‘placemaking’ centraal en nemen we de transformatie van De Buiksloterham onder de loep.

Tijdens de bijeenkomst vertellen direct betrokkenen het bijzondere verhaal van De Ceuvel, een verlaten scheepswerf die het afgelopen jaar is getransformeerd tot hotspot in Amsterdam-Noord. Ook nemen we de gebiedsontwikkeling van De Buiksloterham onder de loep. Dit gebied, onderdeel van de noordelijke IJ-oever, moet geleidelijk transformeren van een gebied met industriële bedrijvigheid naar een gemengd hoog stedelijk woon-werkgebied.We horen over het dynamisch Masterplan Buiksloterham, dat voor een deel van het gebied is ontwikkeld en ruimte biedt voor experiment. We sluiten af met een gesprek over placemaking en de vraag hoe ‘initiatiefnemers van onderop’ en commerciële ontwikkelaars elkaar kunnen versterken om samen te werken aan aantrekkelijke woon-werkgebieden.

Wil je de ontwikkelingen van het gebied met eigen ogen bekijken stap dan voorafgaand aan de bijeenkomst op een vintage Velox-fiets en ga mee met de Expeditie Buiksloterham, een fietstocht door het gebied o.l.v. kenners.

Programma15.00 uur
Facultatief: 13.00-15.00 uur Expeditie Buiksloterham

Ontvangst met koffie/thee

15.30 uur  Opening en inleiding 

15.40 uur  Onder de loep: transformatie Buiksloterham - ruimte voor experiment. Met Albert Herder (STUDIONINEDOTS) en Arnout Vos (De Alliantie) 

De Alliantie, STUDIONINEDOTS en DELVA Landscape Architects presenteren het dynamisch masterplan Buiksloterham. Het afgelopen jaar is gewerkt aan een vernieuwende stedenbouwkundige, landschappelijke en sociale ontwikkelingsstrategie op de terreinen van Nedcoat en Air Products in het havengebied Buiksloterham. De monofunctionele industriezone transformeert naar een bruisend nieuw stuk stad met ruimte voor experiment. In het gebied worden circa 550 woningen en minimaal 4000 m2 werkunits en horeca gerealiseerd.

Zie voor meer informatie http://www.cityplot-buiksloterham.nl/
 
16.15 uur 

Placemaking op De Ceuvel
Met Jeroen Apers (Jeroen Apers Architect) en Bas van Schelven (Waterloft)

Jeroen en Bas vertellen het verhaal van De Ceuvel, het tijdelijk gebruik van een verlaten scheepswerf met vervuilde grond die is getransformeerd tot een broedplaats en hotspot in de stad. Ontwikkeld door een groep architecten, kunstenaars en horecaondernemers. Sacha ontwikkelde met zijn bureau het totaalconcept. Jeroen en Bas waren beide direct betrokken bij de ontwikkeling. Zie voor meer informatie http://deceuvel.nl/ 

17.00 uur  Break
 
17.15 uur  In gesprek: Placemakers en ontwikkelaars partners in gebiedsontwikkeling

Het fenomeen is bekend: te transformeren plekken of gebouwen in de stad die door tijdelijk gebruik en evenementen weer op de kaart worden gezet, waarbij de kwaliteit van het gebied weer zichtbaar wordt gemaakt. Placemaking, geïnitieerd door omwonenden, kunstenaars of creatieve ondernemers die activiteiten willen ontplooien in het gebied, of door ontwikkelaars die met de inzet van creatieven of stadsmakers een gebied op de kaart willen zetten op weg naar grootschaliger herontwikkeling.

De ontwikkeling van het gebied is in gang gezet; plekken worden ontgonnen en in gebruik genomen, het gebied krijgt karakter en wordt veelal een aantrekkelijke verblijfsplek in de stad. Hoe kunnen de bottom up initiatiefnemers blijvend betrokken zijn bij verdere ontwikkelingsfasen van het gebied en hoe kunnen deze stadsmakers en commerciële ontwikkelaars elkaar versterken? Een gesprek over mogelijkheden van gezamenlijke gebiedsontwikkeling. 

Met onder meer Job Keja (Skonk), Tobias Verhoeven (Synchroon), Yvonne van Mierlo (Blauwhoed) en Remco Jutstra en Charlotte Ernst (De Utrechtse Ruimtemakers) onder leiding van Erna van Holland (COB-Web advies). 
  
18.15 uur  Afsluiting van het programma met aansluitend borrel in Café De Ceuvel 

19.00 uur  Einde 
   
Expeditie Buiksloterham
Wil je de ontwikkelingen in Buiksloterham van dichtbij bekijken ga dan mee op Expeditie Buiksloterham. Voorafgaand aan de Concept Circle bijeenkomst bieden we je de mogelijkheid om van 13.00-15.00 uur onder leiding van kenner Bas van Schelven (Waterloft) het gebied per vintage Velox-fiets te verkennen. Met korte stops bij (zelfbouw)projecten en te ontwikkelen locaties als Kop Grasweg, een locatie langs het IJ die ontwikkeld gaat worden door Amvest, Hurks en De Alliantie. Ontwikkelingsmanager Armand Schuurman (Amvest) licht de plannen ter plekke toe.

Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 20 personen en exclusief voor deelnemers aan de Concept Circle bijeenkomst. Reserveer dus snel een plek. Mocht je hieraan willen deelnemen dan kun je dit aangeven in je aanmelding voor de Concept Circle bijeenkomst.

 
Praktische informatie
Datum: maandag 14 september 15.00-19.00 uur
Plaats: De Ceuvel (Crossboat), Korte Papaverweg 4, Amsterdam-Noord
Kosten: de deelnamekosten aan deze netwerkbijeenkomst bedragen € 75,- per persoon (excl. btw). Voor oud-deelnemers aan de Leergang Projectontwikkeling (LPO), de Masterclass Conceptontwikkeling (MCCO), de Masterclass Duurzaam Ontwikkelen (MCDO) en leden van de NEPROM New Generation bedragen de deelnamekosten € 40,- per persoon (excl. btw). De kosten zijn inclusief koffie/thee en borrel. Deelnemers die voorafgaand aan de bijeenkomst deelnemen aan de Expeditie Buiksloterham betalen € 10,- extra voor huur van de fiets.

Aanmelden
Aanmelden kan door een email te sturen aan Renske Wiese o.v.v. 'Aanmelding Concept Circle 14 september' met je gegevens: naam, functie, contactgegevens en indien van toepassing naam en jaartal van de gevolgde NEPROM-opleiding of lidmaatschap NEPROM New Generation.

Voorafgaand aan de bijeenkomst organiseren we voor deelnemers van 13.00-15.00 uur de Expeditie Buiksloterham (per fiets). Het aantal deelnemers is echter beperkt tot maximaal 20 personen. Reserveer dus snel een plek. Mocht je hieraan willen deelnemen dan kun je dit aangeven in je aanmelding.

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de bijeenkomst. Bij annulering na deze periode is het totale deelnamegeld verschuldigd.

Alvast meer weten? Lees dan:
Architectenweb: Nieuwe wijk wordt 'waterfront' Buiksloterham
Gezamenlijke ontwikkeling Amvest, Hurks en de Alliantie in Amsterdam-Noord
Gebiedsontwikkeling.nu: de pionierende corporatie in de Buiksloterham

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/velobikes.jpg

Tags